25 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăGDPRBugetul sănătăţii: multe excepţii, puţini plătitori

Bugetul sănătăţii: multe excepţii, puţini plătitori

Statul trebuie să facă un efort financiar consistent pentru a putea acoperi costurile serviciilor medicale pentru categoriile exceptate de la plata acestora prin noua Lege a sănătăţii, potrivt ministrului Sănătăţii.

 

„Din calculele Ministerului Sănătăţii, reiese că Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate are nevoie de un buget de 0,3% din PIB pentru plata categoriilor exceptate, cum ar fi pensionarii cu venituri mici, persoanele defavorizate social, şomerii. Din calculele Ministerului Finanţelor Publice, rezultă că, pentru plata acestor categorii, ar fi nevoie chiar de 0,6 la sută din PIB”, a menţionat Vasile Cepoi, citat de Mediafax.

Noua Lege a sănătăţii prevede clar care sunt aceste categorii exceptate şi de unde vor proveni fondurile care să acopere financiar serviciile prestate către acestea. Astfel, pentru co-asiguraţi, respectiv soţul, soţia sau părinţii fără venituri proprii, aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate sunt prevăzute următoarele situaţii: în cazul în care venitul impozabil lunar al persoanei asigurate depăşeşte dublul salariului minim brut pe ţară, persoana asigurată va plăti contribuţia de asigurări obligatorii de sănătate în cota corespunzătoare pentru asigurat, aplicată la salariul minim brut pe ţară, lunar, pentru fiecare persoană coasigurată. În situaţia în care venitul impozabil al persoanei asigurate este sub cel menţionat, contribuţia de asigurări obligatorii de sănătate în cota corespunzătoare pentru asigurat, aplicată la salariul minim brut pe ţară, lunar, se plăteşte din bugetul de stat.

Revoluţionarii şi deţinuţii politici, acelaşi tratament

Tot în obligaţia bugetului de stat va fi plata contribuţiei de asigurări obligatorii de sănătate pentru persoanele cu handicap care nu realizează venituri din muncă, pensie sau alte surse, persoanele persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi pentru cele deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, cele prevăzute în Legea recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989, precum şi pentru persoanele care au avut de suferit în urma revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din noiembrie 1987 şi care nu realizează alte venituri decât cele provenite din drepturile băneşti acordate de aceste legi.

Tot bugetul de stat va suporta plata contribuţiei la asigurările obligatorii de sănătate pentru persoanele care se află în concediu pentru incapacitate temporară de muncă, pentru cele care se află în concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani şi 3 ani pentru copiii cu handicap.

Deţinuţii, la spital pe banii statului

Din buget va fi suportată plata şi pentru persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate sau care se află în arest preventiv, precum şi cele care se află în perioada de amânare sau întrerupere a executării pedepsei privative de libertate, dacă nu au alte venituri; pentru străinii aflaţi în centrele de cazare în vederea returnării ori expulzării, precum şi pentru cei care sunt victime ale traficului de persoane, care se află în timpul procedurilor necesare stabilirii identităţii şi sunt cazaţi în centrele special amenajate potrivit legii.

În plus, pentru pensionarii cu venituri din pensii mai mici de 740 lei, bugetul de stat are obligaţia plăţii contribuţiei de asigurări obligatorii de sănătate, în cota corespunzătoare pentru asigurat.

Pentru persoanele care beneficiază de indemnizaţie de şomaj, obligaţia plăţii contribuţiei de asigurări obligatorii de sănătate revine bugetului asigurărilor de şomaj.

Dintre persoanele care nu realizează venituri impozabile, plata contribuţiei de asigurări obligatorii de sănătate va fi suportată din bugetul administraţiei publice locale pentru cele care beneficiază de venitul minim garantat şi cele care sunt asistate social, potrivit proiectului de act normativ. 

Cele mai citite

Agenția anticorupție din Ucraina investighează o presupusă scurgere de informații

Principalul responsabil anticorupție din Ucraina și-a suspendat vineri adjunctul principal, în timp ce anchetatorii investighează o presupusă scurgere de informații în cadrul unei agenții...

Legendarul Claudio Ranieri s-a retras din fotbal cu o înfrângere

Cagliari a fost învinsă pe teren propriu de Fiorentina, cu scorul de 2-3, în etapa cu numărul 38 din Serie A. Acesta a fost...

Agenția anticorupție din Ucraina investighează o presupusă scurgere de informații

Principalul responsabil anticorupție din Ucraina și-a suspendat vineri adjunctul principal, în timp ce anchetatorii investighează o presupusă scurgere de informații în cadrul unei agenții...
Ultima oră
Pe aceeași temă