19.1 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăGDPR4 lucruri pe care trebuie să le ştii despre noua lege a...

4 lucruri pe care trebuie să le ştii despre noua lege a sănătăţii

Cei care vor dori mai mult decât un control medical de rutină vor trebui să se asigure suplimentar, contra unei sume de minimum 10-15 euro pe lună.

 

Noua lege a sănă­tăţii va intra în vigoare în 2012. Până atunci toate datoriile din sănătate vor fi plătite, astfel încât pe piaţă să li se facă loc asigurătorilor privaţi. Principalele prevederi ale legii ţin de introducerea asigurărilor complementare şi a caselor private de sănătate, modificarea listei de compensate şi gratuite, înfiinţarea unor spitale-fundaţie. Ce ne aşteaptă mai exact de la anul?

Vor fi asigurările complementare de sănătate obligatorii?

Nu. Toţi cetăţenii vor fi obligaţi să se asigure în sistemul de stat, adică să plătească „RCA”-ul la sănătate (contribuţia de 5,5% din salariu). Pentru asta vor primi din partea statului un pachet minim de servicii medicale, mult diminuat în comparaţie cu ce primeau până acum. Vor fi gratuite vizitele la medicul de familie, cele la medicul specialist (cardiolog, urolog, internist, oncolog, hepatolog), testele de sânge (trigliceride, colesterol, glicemie), urgenţele medicale (rezultate în urma unui accident de muncă sau de maşină), ecografiile (ecografii cardiace, abdominale etc.), radiografiile (RX pulmonar). Pentru alte servicii, de exemplu analize imagistice sofisticate (Computer Tomograf, Rezonanţă Magnetică), reţete cu medicamente moderne sau cu medicamente homeopate, proceduri de fizioterapie (masaje, infiltraţii), vor fi valabile asigurările complementare de sănătate ale privaţilor. Cine nu vrea asigurare complementară de sănătate are şi posibilitatea de a scoate bani direct din buzunar, la nevoie.

Cât vor costa asigurările medicale complementare?

Pachetele de servicii medicale oferite de privaţi vor costa de la 10 euro până la câteva sute de euro pe lună. Ofertele vor varia de la un asigurător la altul. Vor fi în total 11 mari jucători în piaţă. Aceştia vor lucra atât cu spitale publice, cât şi cu spitale private, fiecare având dreptul să aleagă furnizorii de sănătate cu care va colabora. Ei vor primi un buget de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) în funcţie de câţi clienţi vor reuşi să îşi atragă în portofoliu şi în funcţie de patologia acestora. Cei care vor avea mulţi clienţi, printre care şi pacienţi cronici (bolnavi de inimă, pacienţi cu cancer), vor fi finanţaţi mai bine. Indiferent de problema de sănătate a unui om (cancer, hepatită, boli cardiace), nici un asigurător nu va avea dreptul să îl refuze. 

Cum se vor încheia contractele cu asigurătorul privat?

La fiecare început de an, fiecare cetăţean care doreşte o asigurare complementară de sănătate va avea posibilitatea de a-şi alege asigurătorul. Acesta îi poate prezenta oferta, respectiv spitalele şi medicii cu care lucrează, precum şi serviciile oferite. Dacă nu vă convin medicii sau spitalele cu care privaţii lucrează, aveţi posibilitatea de a schimba contractul abia după un an. Teoretic, asigurătorii vor avea interesul de a-şi atrage spitale cu medici buni, care operează bine, astfel încât să nu apară complicaţii şi să fie nevoiţi să plătească mult pentru spitalizarea unui pacient. Nu se ştie încă dacă asigurătorii vor putea încheia contract direct cu medicii, adică dacă îi vor putea plăti în acord cu munca prestată.

Ce faci dacă eşti neasigurat?

Dacă nu ai statut nici de angajat, nici de şomer, nici de pensionar, vei fi tratat doar în caz de urgenţă. Totodată, ai posibilitatea de a deveni co-asigurat, adică de a fi preluat pe asigurarea unei rude de gradul 1 (soţ/soţie, părinţi/copii). O altă soluţie ar putea fi să mergi la un spital-fundaţie, aşa cum sunt cele din SUA, unde se duc oamenii foarte săraci. Spitalele-fundaţie vor fi finanţate de stat, dar vor putea atrage fonduri şi prin sponsorizări.  

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă