17.2 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăEconomieRomânii cumpără case tot mai mari. Chiriile, în scădere dramatică

Românii cumpără case tot mai mari. Chiriile, în scădere dramatică

Pentru că restricțiile impuse în perioada pandemiei au băgat spaimă în oameni, tot mai mulți și-au schimbat apartamentul cu o casă. Vânzările caselor au crescut în ultimul potrivit estimărilor analiștilor din imobiliare cu aproape 20%.

Sunt tot mai multe familii cu copii care s-au lovit de problema statului acasă în pandemie și de lipsa de spațiului de relaxare. Așa că mulți nu au stat prea mult pe gânduri și au cumpărat case spațioase. România este pe primul loc în UE când vine vorba despre numărul de proprietari de locuinţe. Astfel, peste 95% dintre români deţin imobilele în care locuiesc, potrivit unei statistici a Eurostat. Paradoxal însă, tot România deţine supremaţia la cele mai aglomerate case din UE, cu un procent de 45% dintre români care se înghesuie în locuinţe. ,,În pandemie, am înregistrat o cerere substanțială la case, practic oamenii după lock-down au început să cumpere case.”, a spus Iulian Berghian, director executiv agenție imobiliară.

De cealaltă parte, cei care au înregistrat pierderi sau nu au mai avut încasările așteptate în ultimul an, au fost proprietarii clădirilor de birouri.

,,Au fost afectate chiriile de apartamente în sensul în care s-a lucrat și studiat de acasă, cererea din partea studenților a fost mică în orașele universitare. Și spațiile de birouri au avut de suferit pentru că multe companii au renunțat la ele.”, a spus Berghian.

În medie, chiriile au scăzut cu aproximativ 6% în semestrul întâi din 2021 comparativ cu perioada similară din 2020, dar analiștii imobiliari spun că o dată cu reluarea școlilor, cerea va fi mare și prețul va mai crește.

,,În perioada următoarea va urma o cerere crescută pe zona de chirii, dacă școala se va relua în offline și atunci, clar în septembrie vom asista la o cerere crescută de chirii, dar dacă școala se va relua online, probabil că cererea va fi scăzută. Iar pe comercial, depinde de restricțiile pe care le vor impune autoritățile în continuare.”, ne-a mai declarat Iulian Berghian.

Un apartament nou cu două camere amplasat în București este închiriat acum cu 250 – 350 de euro și poate ajunge și până la 600 și chiar 900 de euro, în timp ce o vilă se poate închiria cu cel puțin 750 de euro și poate ajunge și la 3.500 de euro pe lună.

Prețurile locuințelor noi vândute din România au crescut cu 3,1% în 2020 față de 2019, până la o medie de 1.322 euro/mp. Cele mai scumpe locuințe se află în Cluj-Napoca (1.800 de euro/mp), București (1.440 de euro/mp) și Timișoara (1.270 de euro/mp). Astfel, o casă în Capitală de 150 de mp depășește 215.000 de euro, iar în Cluj, aceeași locuință valorează 270.000 de euro.

,,Bucureștiul este cel mai important oraș din punct de vedere imobiliar, însă dacă comparăm prețul pe m/p. Clujul este mai scump decât Bucureștiul, însă Clujul nu are atâtea imobile de valoare pe cât are Capitala.”, spune Berghian. La nivel european, Austria a devenit în 2020 țara cu cele mai scumpe locuințe cu un preț mediu de 4.457 euro/mp, apoi urmează Franța cu 4.421 euro/mp. Prețuri de peste 4.000 de euro/mp s-au mai înregistrat, anul trecut, și în Germania, Marea Britanie și Israel, arată datele unui studiu Deloitte Property Index 2021.

 

România are cele mai scumpe credite imobiliare

Un român are nevoie de șapte salarii anuale pentru achiziționa un apartament nou de 70 mp, ceea ce reprezintă un nivel mediu de accesibilitate, arată datele Eurostat.

Cele mai accesibile sunt în Portugalia, Belgia și Irlanda (3,1 salarii medii anuale). În schimb, în România sunt cele mai scumpe credite ipotecare, cu o rată medie a dobânzii de 5,3% pe an. În cazul unui credit imobiliar la prima casă, pentru un credit de La polul opus se află Portugalia, unde dobânzile pentru astfel de împrumuturi fluctuează în jurul a 1% pe an.

 

TEHNIC VORBIND

Prețurile au crescut cu 3,1%

1.800 de euro/mp – Cluj-Napoca

1.440 de euro/mp – București

1.270 de euro/mp – Timișoara

Sursa: Deloitte Property Index 2021

Cristina
Cristina
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

FC Barcelona și-a „betonat” poziția secundă în Spania, după victoria cu „lanterna roșie” Almeria

FC Barcelona și-a consolidat poziția secundă în La Liga, după ce s-a impus cu scorul de 2-0 în deplasarea de la Almeria, în etapa...

Importanța testelor de screening pentru femei – Pasul esențial către o sănătate durabilă

Datorită progreselor rapide ale tehnologiei aplicate în medicină, femeile pot face teste de screening pentru a depista la timp boli grave, bolile canceroase, în...

Lituania a preluat președinția rotativă a Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei de la Liechtenstein

Lituania a preluat președinția rotativă a Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei de la Liechtenstein, în cadrul unei reuniuni a miniștrilor afacerilor externe din...
Ultima oră
Pe aceeași temă