12.8 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăEconomieProducem cereale mai mult decât dublu, faţă de cât consumăm

Producem cereale mai mult decât dublu, faţă de cât consumăm

“Măsura aceasta nu ne afectează numai pe noi, cei care nu avem recolta bună din cauza secetei în Bărăgan, afectează şi zonele care nu au probleme cu seceta în România, căci preţul grâului a scăzut instant după măsura aceasta.

Deşi în Bărăgan este secetă, în alte zone ale României nu este secetă şi necesarul de grâu al României pentru anul acesta va fi asigurat cu recolta din acest an. Producem mai mult decât dublu faţă de ce consumăm”, a afirmat Nicolae Sitaru, în cadrul videoconferinţei PRIA Agriculture, citat de Agerpres.

Preşedintele APPR a precizat că măsura interzicerii exportului de cereale a produs o scădere de 30 de euro pe tona de grâu.

“Preţul grâului a scăzut cu 30 de euro pe tonă după ce s-a adoptat măsura de interzicere a exportului de cereale. România este total dependentă de piaţa externă, noi 60% din grâul pe care îl producem îl exportăm.

Practic ieşim din nişte pieţe şi ne vor ocupa alţii locul. Miniştrii pleacă, fermierii rămân, iar noi agricultorii vom vinde în pierdere ani buni de acum încolo producţiile noastre”, a menţionat Nicolae Sitaru.

Acesta a apreciat că rezervele de stat de cereale ar trebui să fie intacte.

“Premierul a atenţionat Ministerul Agriculturii că trebuie refăcute rezervele de stat. Din câte ştiu eu, rezervele de stat trebuiau să existe. Nu este la ştirea publicului că până în momentul de faţă s-a intrat în rezervele de stat. Deci, până în momentul de faţă noi ştim că rezervele de stat sunt intacte.

Până acum nu s-a atins nimeni de ele, căci nu am fost în situaţia în care să consumăm din rezervele de stat. E public faptul că în România în 2019 s-au cules 10,2 milioane de tone de grâu, la care dacă adăugăm 1 milion de tone din 2018 rămas nevândut, la sfârşitul anului 2019 România avea 11 milioane de tone de grâu.

Cea mai simplă socoteală pe care poate să o facă Guvernul este ce cantitate din cele 11 milioane de grâu a plecat în afară. S-au semănat pentru anul acesta anumite cantităţi şi socoteala aceasta ar trebui să fie simplă şi ar fi trebuit să ştie foarte clar situaţia stocurilor din Romania”, a precizat Nicolae Sitaru.

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunţat că este permis exportul de grâu şi de produse derivate, aceasta fiind una dintre prevederile Ordonanţei militare nr. 9.

Cele mai citite

Poliția ungară l-a arestat pe căpitanul unei nave implicată într-o coliziune pe Dunăre

Poliţia ungară a anunţat luni că l-a arestat pe căpitanul unei nave de croazieră sub pavilion elveţian implicată într-o coliziune pe Dunăre cu o...

Securicii au pus frișcă sintetică pe blatul electoral

Campania electorală pentru alegerile locale și europarlamentare e plină de ciudățenii. Pe lângă faptul că nu ni se spune nimic despre viziunea României privind...

Cristian Vasilcoiu, secretar de stat Ministerul Muncii: Proiectul privind salariul minim prevede că nu vor exista diminuări salariale

Proiectul privind salariul minim prevede că nu vor exista diminuări salariale iar formula care va fi stabilită va ţine cont, printre altele, de nivelul...
Ultima oră
Pe aceeași temă