15.5 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIntreprinzatorii se bat pe banii dati de stat pentru investitii

Intreprinzatorii se bat pe banii dati de stat pentru investitii

Agentia pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii si Cooperatie (ANIMMC) are in vedere suplimentarea bugetului alocat programului de sustinere a investitiilor firmelor mici cu 22 milioane de lei. Numarul cererilor depaseste bugetul alocat initial de 100 miliarde de lei vechi (10 milioane de lei noi).

Programul de sustinere a investitiilor IMM se desfasoara pe perioada 2002-2005 si este destinat sprijinirii firmelor mici si mijlocii in vederea cresterii competitivitatii si a volumului de activitate.

Conditii pentru accesare

Alocatiile financiare nerambursabile acordate unei firme mici si mijlocii nu pot depasi echivalentul in lei a 50.000 de euro. Granturile acordate pentru sprijinirea intreprinderilor nou-infiintate si a microintreprinderilor nu pot depasi echivalentul in lei a 10.000 de euro. Sumele vor acoperi pana la 40% din valoarea proiectului de investitii.
Contributia proprie a beneficiarului eligibil trebuie sa fie de 15% din valoarea proiectului, in numerar sau in natura. Alocatiile financiare pot fi utilizate pentru achizitionarea de active corporale si necorporale, precum terenuri, cladiri, constructii, masini, utilaje si echipamente, mijloace de transport, respectiv brevete de inventie si licente.

Fonduri din relocari

Cele 22 milioane de lei provin din relocarea unor bani necheltuiti din programul privind rambursarea unei cote a profitului reinvestit. “Pana in prezent, din cele 240 miliarde de lei (n.r. – vechi) pentru dezvoltarea firmelor mici si mijlocii prin fonduri in limita sumelor platite pentru impozitul pe profitul reinvestit au fost cheltuite doar 7,8 miliarde de lei”, a declarat Viorica Dragomirescu, director al Directiei de comert interior din cadrul ANIMMC. Potrivit acesteia, acest tip de ajutor este considerat ajutor de stat iar fondurile sunt limitate la investitii in echipamente tehnologice, calculatoare si imobilizari corporale. “Au fost mai multi solici-tanti, dar am fost nevoiti sa le respingem dosarele pentru ca au facut alte tipuri de cheltuieli”, a spus Dragomirescu. “In bugetul de anul viitor programul pentru sustinerea activitatii de export si cel pentru investitii vor beneficia de bugete de trei, respectiv doua ori mai mari decat cele alocate in acest an, tocmai pentru ca au fost cele mai cautate de intreprinzatori”, a declarat la randul sau Anca Popescu, director de strategii, politici si integrare europeana in cadrul ANIMMC. Pentru anul 2006 bugetul alocat agentiei va fi de peste 2.000 miliarde de lei, dublu fata de fondurile de care a beneficiat in acest an.

Cele mai citite

Rețea pakistaneză de trafic de migranți, destructurată în România

O investigație transfrontalieră condusă de Poliția Română (Poliția Română), sprijinită de Europol și la care au participat poliția austriacă (Landeskriminalamt Salzburg) și Forțele carabinierilor...

Găgăuzia vrea ca Republica Moldova să fie în uniunea economică a Rusiei, nu în UE

Guvernatoarea Găgăuziei - regiune autonomă a Republicii Moldova - a declarat că Republica Moldova ar trebui să facă parte din Uniunea Economică Eurasiatică, alături...

Ce priorități va avea Firea ca primar general: școli, transport, termoficare și spitale

Gabriela Firea, cea care este, din nou, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, a transmis un mesaj în care anunță ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă