13.3 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăEconomieEconomie internaționalGuvernele pot aplica măsuri pentru stoparea inflației, consideră un consilier prezidențial

Guvernele pot aplica măsuri pentru stoparea inflației, consideră un consilier prezidențial

Guvernele pot aplica măsuri pentru stoparea inflației, consideră Cosmin Marinescu, profesor universitar, consilier prezidențial la Președinția României.

Încă din anul 2021, “odată ce inflația devenise deja principala provocare economică, unele bănci centrale au semnalizat schimbarea de direcție și întărirea politicii monetare, prin creșterea progresivă a ratelor dobânzii”, semnalează consilierul prezidențial Cosmin Marinescu. La acel moment, țările erau lovite de pandemie, dar războiul din Ucraina încă nu începuse.

Acum, în anul 2022, “guvernele caută să revină la mai multă rigoare bugetară”, semnalează Cosmin Marinescu într-o postare pe internet.

Inflaţia este un fenomen economic, cu propria sa consistenţă metodologică, şi care nu poate fi asimilată coerent evoluţiilor extra-economice, pentru a pretinde că “vinovăţia” aparţine unor fenomene naturale precum încălzirea globală sau tornadele, sau unor tragedii umanitare precum pandemia sau războiul, afirmă Cosmin Marinescu.

Potrivit acestuia, cel mai important semnal la nivel global a fost dat recent în SUA, printr-o decizie a Sistemului Federal de Rezerve (FED). Decizia FED a fost de a crește rata dobânzii de politică monetară. Cu siguranță, vor urma noi decizii de acest fel, care indică întărirea politicii monetare, inclusiv la nivelul Băncii Centrale Europene (BCE). După cum se poate vedea, băncile centrale din Europa Centrală și de Est au reacționat mai din timp, spune Cosmin Marinescu.

De asemenea, prin deciziile de politică fiscală, guvernele caută să revină la mai multă rigoare bugetară, prin reducerea deficitelor bugetare extraordinare asumate în contextul pandemiei.

Consilierul prezidențial este optimist. “Estimările actuale indică revenirea treptată a sistemelor bugetare din UE pe culoarul responsabilității și al sustenabilității”, precizează profesorul Cosmin Marinescu.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă