12.4 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăEconomieEconomie internăFurnizorii de gaze și electricitate vor să părăsească piața. Mulți români sunt...

Furnizorii de gaze și electricitate vor să părăsească piața. Mulți români sunt în pericol

Noua lege a plafonării la gaze și energie pare că nu este pe placul furnizorilor de gaze și energie, iar distribuitorii finali mici și chiar cei mari au dat ultimatum către ANRE că vor să se retragă din piață de teama pierderilor financiare.

Legea plafonării nu e pe placul furnizorilor

Dacă în primă instanță, consumatorii casnici și non-casnici erau victime ale noilor scumpiri la gaze și energie, iar Klaus Iohannis a promulgat legea plafonării și a compensării facturilor la gaze și energie, acum pare că furnizorii s-au trezit că ajung pe pierdere cu această lege. Mai clar, furnizorii mici și chiar unul dintre cei 6 giganți au decis că este mai convenabil să se retragă din poziția de distribuitor final de teama să nu iasă în pierdere.

La prima vedere, zeci de mii de consumatori ar rămâne cu ochii în soare dacă unul dintre cei mai importanți jucători de piața de gaze și energie s-ar retrage, doar că lucrurile nu sunt chiar alarmante. Legislația este clară în această privință, iar dacă un furnizor se retrage din varii motive, ceilalți sunt obligați de lege să preia clienți fără nicio negocire.

,,Niciun consumator de gaze naturale nu rămâne fără gaze naturale. Ei sunt trecuți la furnizori de ultimă instanță. În România sunt în momentul de față 6 furnizori de ultimă instanță care au obligația să preia toți clienții care rămân fără furnizor la un preț stabilit în comun acord cu ANRE (Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie), astfel încât toți cei 30.000 de consumatori din România, vor fi în situația de a primi în continuare gaze de la un alt furnizor.”, a explicat Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, într-o intervenție televizată.

Ce se întâmplă cu românii care rămân fără furnizor

Mai mult decât atât, consumatorii lăsați de izbeliște de unul dintre furnizori nu vor fi obligați să plătească tarife în plus.

,,Chiar dacă prețul este de peste 600 de lei pe megawat ei vor plăti în continuare doar 370 de lei până la data de 1 aprilie 2022. Consumatorii care ajung la furnizori de ultimă instanță ar trebui în 3 luni să-și caute un furnizor sau există și un proiect al ANRE-ului să apară acel serviciu universal că dacă în 3 luni de zile nu-și găsește un furnizor să rămână într-un serviciu universal generat cu ce se întâmplă în energia electrică.”, a mai spus Chisăliță.

Motivul principal pentru care furnizorii de energie doresc să se retragă în această perioadă dificilă de pe piața de energie și electricitate este că ei nu au siguranța că vor primi compensații de la Guvern la timp și că există riscul să intre în faliment, așa că mai bine se retrag la timp. ,,Opinia mea este că furnizorii mici vor dori să iasă din această schemă de furnizare pentru că modul în care este gândită legea plafonării și mai ales suspiciunile legate de evoluția prețurilor, cât și legate de întârzieri legate de rambursarea compensației, acești furnizori nu au capacitatea financiară de a susține aceste cheltuieli.”, a mai transmis președintele Asociației Energia Inteligentă.

Și pentru că afacerile cu statul s-au dovedit a fi bune, Hidroelectrica nu ar refuza să devină furnizor de ultimă instanță. Aceasta în contextul în care Engie a anunţat că a cerut ANRE să renunţe la statutul de furnizor de ultimă instanţă. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, spune că ar trebui revizuite clauzele cu ANRE pentru care jucătorii de pe piața de energie și gaze să aibă acces mai ușor la statutul de furnizor de ultimă instanță sau dimpotrivă să iasă din acest cerc.

Ministrul interimar a arătat că ANRE ar trebui să revizuiască ordinul cu privire la desemnarea furnizorilor de ultimă instanţă, va discuta cu colegii din Parlament să modifice legislaţia din sectorul energetic în acest sens. ANRE anunță că a modificat regulamentul de acordare a licenţelor, astfel încât furnizorii care solicită retragerea voluntară a licenţei trebuie mai întâi să rezolve problema clienţilor.

Cristina
Cristina
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă