Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Credite cu binecuvântarea Facebook

Ne-am obișnuit ca la creditele acordate de IFN-uri să existe mai multă „flexibilitate”, dar lucrurile au evoluat încât s-a ajuns să primești banii direct pe card, fără să mai treci pe la vreun ghișeu, iar verificarea solicitantului să includă examinarea contului de Facebook.

Share

Cristi Dogaru 0 comentarii

Actualizat: 19.09.2018 - 13:58

La începutul creditelor acordate de IFN-uri în România debitorul primea acasă o vizită a unui consultant (vezi modelul Provident, printre primele companii care au intrat în piață) care avea rolul să estimeze la fața locului situația financiară și bonitatea clientului.

Lucrurile au evoluat într-atât de mult încât acum nici măcar nu mai e nevoie de o interogare a bazei de date a ANAF, ai nevoie doar de un card valid, eventual un extras de cont, și o adresa de mail plus un cont de Facebook cu o anumită vechime.

Am depistat așa ceva în oferta Ocean Credit, IFN care se laudă cu „parteneriatele” sale cu Libra Bank, Visa și Mastercard. Mă rog, Libra Bank ar putea face parte din acționariat (direct sau prin intermediul unor acționari comuni), dar în mod cert Visa și Mastercard au legătură doar, cel mult, cu cardurile solicitanților de credite pe termen scurt. Ei bine, partea care ne interesează: cum apare Facebook-ul pe traseul aprobării unui credit?

Să spunem mai întâi că debitorul nu trebuie să aducă nicio declarație de la Fisc privind veniturile sale. E necesar să atașeze doar o copie după buletin, o poză tip selfie cu el însuși (rămâne de văzut ce se întâmplă dacă nu prea mai seamănă cu poza din buletin), o declarație de venituri (detaliază ce venituri are și ce cheltuieli obișnuiește să facă) și datele cardului. Apoi își face un cont pe pagina oceancredit.ro, unde se va loga cu adresa de Facebook, își va valida cardul și în câteva ore primește banii direct pe card. E vorba de împrumuturi între 500 și 3.500 lei pentru maximum 3 luni, pentru care se plătește o dobânda de 5,97% pe lună, cu o DAE de 99,92% (dobânda lunară a fost calculată la virgulă probabil pentru a ajuta dobânda anuală efectivă să fie sub 100%, un prag psihologic).

Ca să citez consultantul Ocean cu care m-am conversat pe pagina companiei în fereastra de chat, cerința privind contul de Facebook este „un pas de siguranță aflat la începutul cererii, ajutând departamentul de fraudă. Practic dovediți că sunteți titularul datelor completate, eliminând posibilitatea ca și altcineva să le completeze. Interesant de remarcat, contul nu trebuie să fie recent, trebuie să aibă ceva activitate. Aici nu mi s-a precizat cât de mare trebuie să fie vechimea, în ciuda insistențelor, dar în mod cert nu unul care să fie făcut în urmă cu o săptămână. Pentru a nu fi descurajat, mi s-a precizat însă că nu contează dacă am avut contul suspendat din cauza derapajelor de limbaj sau nerespectării standardelor comunității...

Prin urmare, am ajuns în stadiul în care Big Brother de pe Facebook pune umărul la acordarea de credite. Nu ai cont de Facebook, nu poți lua împrumuturi de valori mici pentru câteva luni. Deocamdată vorbim de un singur furnizor de astfel de soluții, dar și în cazul introducerii automatelor de plată a facturilor la bancă începutul a fost timid până când au dispărut casierii de peste tot. Acum deja au apărut depozitele care se fac doar online la bancă și, în curând, vom avea, probabil, și aici credite doar online. Moment în care Facebook ar putea fi folosit nu doar pentru a certifica existența debitorului, ci și pentru a configura scoringul acestuia. Respecți standardele comunității, ai dobânzi mai mici; fluieri în Biserica globalismului, plătești mai mult. 

Comentarii