Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

BNR ar putea majora dobânda cheie, pentru a compensa creșterea inflației

Banca Naţională a României (BNR) ar putea majora din nou dobânda-cheie, în şedinţa de miercuri, 7 februarie, de la 2% la 2,25% pe an, "ca o compensaţie adecvată pentru creşterea inflaţiei".

Iulian Budușan 0 comentarii

Actualizat: 05.02.2018 - 16:58

"Având în vedere ratele dobânzilor din România şi faptul că BNR trebuie să ofere o compensaţie adecvată pentru creşterea inflaţiei şi ţinând seama că riscurile inflaţioniste sunt în creştere, credem că majorarea cu 0,25 pp a ratei-cheie în 2018 ar fi necesară pentru a stabiliza inflaţia în intervalul ţintă pentru următorii doi ani", se arată într-un buletin emis de Departamentul de Analiză al UniCredit. Specialiştii se aşteaptă ca dobânda-cheie să urce la 3% până în toamna acestui an.

În şedinţa din 8 ianuarie, BNR a majorat rata dobânzii de politică monetară (dobânda-cheie) cu 0,25 puncte procentuale, de la 1,75% la 2%. Facilităţile din jurul dobânzii-cheie au fost ajustate în consecinţă, respectiv rata facilităţii de depozit a fost majorată la 1% de la 0,75% şi rata facilităţii de creditare la 3% de la 2,75%. Iar rezervele minime obligatorii au fost menţinute la 8%.

În opinia analiştilor UniCredit, „BNR a fost forţată să acţioneze, având în vedere că inflaţia anuală a crescut deja la 3,2% în noiembrie, cu 0,5 puncte procentuale peste prognoza pentru sfârşitul anului 2017”.

Comentarii