33.2 C
București
luni, 15 iulie 2024
AcasăCulturăVasile Bănescu: "Un creștin sau un musulman rațional credincios va fi natural...

Vasile Bănescu: „Un creștin sau un musulman rațional credincios va fi natural preocupat de ascensiunea morală, nu de agresiunea militară”

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, face un comentariu asupra relației dintre credință și rațiune, cu aluzie la războiul din Orientul Mijlociu și la ecourile acestui război, care au dus până la manifestații violente, în Europa.

Comentariul postat de Vasile Bănescu pe internet se intitulează „Plusul credinței care știe cum e să nu crezi și suficiența inteligenței care nu crede”.

„Nu credința curată în Dumnezeu iscă violența și terorismul, ci idolatrizarea ei. Degradarea ei prin adaptare la scopuri impure, meschine, chiar criminale, rezultate din strâmba raportare la conținutul prost sau deloc înțeles al absolut posibilei relații cu Dumnezeu (religio). Există patologii ale religiei și credinței, așa cum există patologii ale libertății manifestate luciferic, isteric, nihilist”, scrie reprezentantul BOR.

„Un creștin sau un musulman (supra)rațional credincios, nu irațional și fanatic, va fi natural preocupat de ascensiunea morală, nu de agresiunea verbală sau militară, de viață ca dar plin de sens pentru el și pentru ceilalți, nu de suprimarea ei ticăloasă în numele unor recompense „cerești” suspect de pământești”, subliniază Vasile Bănescu.

„Teroriștii care-L invocă sacrileg pe Dumnezeu sunt exemple de abisală degradare spirituală. Chipuri hidos criminale ale Răului care asaltează furibund viața unor oameni obișnuiți și nevinovați ce își țes trudnic binele lor fragil. Exemple monstruoase de dezumanizare”, consideră Vasile Bănescu.

Această analiză a fost plasată pe facebook la data de 20 octombrie 2023. Aluzia este, evident, la războiul care s-a declanșat, la 7 octombrie 2023, în Orientul Mijlociu. În acea zi, teroriști musulmani din gruparea Hamas au atacat teritoriul statului Israel, au ucis circa o mie de persoane (evrei și creștini) și au luat ostatici pe care i-au dus în Fâșia Gaza. Printre ostatici se numără cetățeni ai Israelului și ai altor țări, inclusiv ai SUA. Este ținut ostatic și un bărbat cu dublă cetățenie – română și israeliană.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă