6 C
Bucharest
Wednesday, 6 December 2023
HomeInternaționalUn bărbat cu dublă cetățenie, română și israeliană, este ostatic în Gaza

Un bărbat cu dublă cetățenie, română și israeliană, este ostatic în Gaza

Un bărbat cu dublă cetățenie, română și israeliană, este ținut ostatic de teroriștii Hamas și s-ar afla undeva în Fâșia Gaza.

Bărbatul a fost luat prizonier în ziua de 7 octombrie 2023, când membri ai Hamas, veniți din Gaza, au atacat zone din sudul Israelului. Soția bărbatului cu dublă cetățenie este israeliancă. Ea a confirmat că soțul ei a fost răpit și că nu știe precis unde se află.

Pe de altă parte, în Fâșia Gaza se află cetățeni români care nu sunt prizonieri, dar pe care declanșarea războiului i-a surprins în Fâșia Gaza. Acești cetățeni români sunt fie la muncă, fie sunt membri de familie ai unor localnici. Unii dintre cetățenii români care trăiesc în Fâșia Gaza au cerut să fie readuși în România însă deocamdată acest lucru nu este posibil întrucât Fâșia Gaza este blocată. Singurul punct de frontieră terestru care s-ar mai putea folosi este în sudul regiunii, la Rafah, spre Egipt. Dar statul egiptean a refuzat până acum să permită intrarea locuitorilor din Gaza în Israel.

Peste o sută de persoane ar fi ținute prizoniere de către teroriștii Hamas. Aceștia folosesc ostaticii fie ca scut uman, fie pentru a face schimb de prizonieri, cerând să le fie returnați unii teroriști care sunt deținuți în închisori din Israel. Se știe cu certitudine că doar două persoane (două femei, mamă și fiică) au fost eliberate de teroriștii Hamas, după atacul din 7 octombrie 2023. Cele două femei eliberate de Hamas au cetățenia SUA.

Despre situația din Gaza vorbește și un comunicat, din data de 21 octombrie 2023, al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) al României.

“În continuarea informațiilor transmise de către Ministerul Afacerilor Externe în contextul situației de securitate din Statul Israel și Fâșia Gaza, precizăm că în cursul acestei zile, potrivit informațiilor primite din teren, punctul de frontieră de la Rafah, dintre Fâșia Gaza și Republica Egipteană, s-a deschis pentru a permite doar accesul camioanelor ce transportă ajutoare umanitare.”În continuarea informațiilor transmise de către Ministerul Afacerilor Externe în contextul situației de securitate din Statul Israel și Fâșia Gaza, precizăm că în cursul acestei zile, potrivit informațiilor primite din teren, punctul de frontieră de la Rafah, dintre Fâșia Gaza și Republica Egipteană, s-a deschis pentru a permite doar accesul camioanelor ce transportă ajutoare umanitare.

Este vorba despre ajutoare umanitare furnizate de Organizația Națiunilor Unite și anunțate în cursul zilei de vineri, 20 octombrie 2023, de către secretarul general al organizației, Antonio Guterres.

Celula de Criză a Ministerului Afacerilor Externe  menține coordonarea cu alte state  și organizații internaționale care întreprind demersuri similare pentru proprii cetățeni/funcționari.

MAE, prin intermediul misiunilor diplomatice de la Cairo si Tel Aviv, continuă dialogul cu autoritățile israeliene și cele egiptene în vederea asigurării condițiilor necesare pentru evacuarea cetățenilor români din Fâșia Gaza care au solicitat acest lucru pe lângă Oficiul de Reprezentare al României la Ramallah”, precizează comunicatul MAE.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ambasadorul România în SUA se lăfăie într-un palat din Washington

În timp ce la București se strigă austeritate, ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, locuiește în lux și extravaganță. „Pe banii românilor”, strigă...

Ambasadorul România în SUA se lăfăie într-un palat din Washington

În timp ce la București se strigă austeritate, ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, locuiește în lux și extravaganță. „Pe banii românilor”, strigă...

Rusia – Ucraina, ziua 651: Germania recunoaște întârzierile în livrarea de arme

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a admis că au loc întârzieri în livrările de arme către Ucraina, subliniind în acelaşi timp că se...
Ultima oră
Pe aceeași temă