25.1 C
București
vineri, 14 iunie 2024
AcasăSocialSocietateFosta închisoare de la Râmnicu Sărat devine Memorial dedicat victimelor comunismului. Proiectul...

Fosta închisoare de la Râmnicu Sărat devine Memorial dedicat victimelor comunismului. Proiectul fusese lansat acum 11 ani

În incinta fostei închisori de la Râmnicu Sărat vor fi construite, până în anul 2026, Memorialul „Închisoarea Tăcerii” și Centrul Educațional privind Comunismul în România, conform unui proiect care a fost lansat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER).

Ideea de a se construi, la Râmnicu Sărat (județul Buzău), un Memorial dedicat victimelor comunismului este vehiculată de mai bine de 11 ani, adică din anul 2013.

Cel mai recent, în ședința de guvern din 25 aprilie 2024, Executivul a aprobat modificarea OUG 173/2022. Modificarea OUG 173/2022 deblochează acest proiect, subliniază un comunicat de presă transmis de IICCMER.

Scopul acestei inițiative este transformarea fostei închisori din Râmnicu Sărat într-un memorial dedicat victimelor represiunii comuniste, prin conservarea, restaurarea și punerea în valoare a ansamblului monument istoric „Fostul penitenciar”, și înființarea unui centru educațional privind comunismul, dedicat în principal tinerilor, ce va funcționa într-o construcție nouă. Noua construcție va fi “subterană în cea mai mare parte”, precizează proiectul.

Valoarea totală a lucrărilor este de circa 67,4 milioane de lei. Din această sumă, circa 44 de milioane de lei vor proveni din PNRR.

Prin proiectul Memorialul „Închisoarea Tăcerii” de la Râmnicu Sărat și Centrul Educațional privind Comunismul în România, IICCMER își propune transformarea unui fost spaţiu concentraţionar într-unul al reflecţiei asupra naturii criminale a comunismului. Închisoarea de la Râmnicu Sărat a fost un loc în care autorităţile comuniste au aplicat un regim de exterminare lentă, fizică şi psihică, a opozanţilor, care erau denumiți „dușmani ai poporului”. Deținuții erau izolați total de familii şi societate, sufereau prin înfometare şi din cauza condiţiilor inumane de trai şi erau lipsiți de asistenţă medicală. Penitenciarul s-a remarcat prin restricţii extreme iar deţinuţii l-au numit „închisoarea tăcerii”. Tortura, lipsa hranei și a tratamentului medical au dus la decesul multor personalităţi închise aici.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Sebastian Burduja: Consultare publică pentru Strategia Energetică a României 2025-2035

Sebastian Burduja a anunțat pe 14 iunie că Ministerul Energiei a lansat în consultare publică proiectul Strategiei Energetice a României pentru perioada 2025-2035, cu...

Stații noi pe traseele STB 178 și N122

Începând de sâmbătă, 15.06.2024, pe traseele liniilor 178 și N122 vor fi introduse două stații noi, anunță Societatea de Transport București (STB). Astfel, pe sensul spre terminalul „Master”,...

Rusia – Ucraina, ziua 842: Zelenski cere G7 un Plan Marshall

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut liderilor din ţările G7 să aprobe un "Plan Marshall" pentru reconstrucţia Ucrainei după pagubele cauzate de invazia Rusiei. Avem...
Ultima oră
Pe aceeași temă