26.4 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăAlegeri 2016SUA: Macroeconomia da vesti cu iz optimist

SUA: Macroeconomia da vesti cu iz optimist

Pietele americane au crescut in prima saptamana de tranzactionare a anului, in urma publicarii datelor macroeconomice care indica o crestere a productiei din sectorul industrial in Asia, Europa si SUA. Afacerile de retail si vanzarile de automobile au incheiat ultima luna din 2009 peste asteptarile analistilor.

Principalii indici ai pietelor au avansat cu peste 1,5%, sectoarele cu cresterile cele mai importante fiind cele energetic, de exploatare si prelucrare a materiilor prime si financiar. Pretul petrolului a urcat la peste 83 dolari/baril, ajutat de scaderea dolarului fata de principalele valute. Indicele VIX al volatilitatii tipice asociate cu contractele de optiuni S&P 500 a coborat la cel mai mic nivel din ultimele 19 luni.
Din punct de vedere macroeconomic, indicele sectorului de productie industriala publicat de Institute for Supply Management (ISM) a indicat in luna decembrie cea mai rapida crestere de dupa aprilie 2006. Nivelul indicelui – care reprezinta ritmul de crestere, cu referinta de stagnare economica la 50 – a urcat la 55,9 in decembrie, depasind asteptarile medii de crestere la 54,3 ale analistilor.

Numarul caselor in proces de vanzare a scazut surprinzator de mult in luna noiembrie, cu 16% fata de luna anterioara. Analistii estimau, in medie, o scadere de 2%. Cu toate acestea, indicatorul se afla cu 19,3% peste valoarea din aceeasi perioada a anului 2008. Comenzile inregistrate de fabricile americane au crescut cu 1,1% in luna noiembrie, peste estimarile analistilor, in medie de 0,5%. si vanzarile de automobile au crescut in ultima luna cu 2,8%, in timp ce analistii prevedeau o crestere situata sub 1%.
Raportul privind forta de munca din industria privata a indicat o scadere a numarului angajatilor in luna decembrie cu 84.000, numar apropiat de asteptarile medii ale analistilor. Reducerile de locuri de munca au fost distribuite, in principal, in sectoarele de productie, industria serviciilor inregistrand o crestere cu 12.000 a numarului de angajati.
Vanzarile din luna decembrie s-au dovedit peste asteptari pentru cei mai multi retaileri americani, fapt ce a dus la un raliu in sector. Actiunile Sears Holding au crescut cu 11,6% dupa ce vanzarile companiei s-au aflat in crestere, iar estimarile de profit pentru ultimul trimestru au fost majorate.
Un efect negativ asupra pietei de capital l-a avut decizia bancii centrale chineze, care a vandut note (titluri) la trei luni cu o dobanda mai mare, pentru prima data in ultimele 19 saptamani, semnaland intentia de a controla expansiunea rapida a creditului ce a avut loc in ultimul an in China.

Material realizat cu sprijinul analistilor WBS

Cele mai citite

Dan Podaru: Cei mai mulți cetățeni ai sectorului 1 n-o mai vor pe Clotilde Armand

Cei mai mulți locuitori ai sectorului 1 din Capitală nu o mai doresc pe Clotilde Armand la primărie, concluzionează candidatul Partidului Ecologist Român (PER)...

FOTO. Incendiu la o pensiune din Alba

Zeci de pompieri militari din Aiud şi Alba Iulia intervin în municipiul Aiud pentru stingerea unui incendiu izbucnit iniţial, în cursul nopţii, la un...

Vechea și noua Caledonie ard în focurile electorale

Vechea și Noua Caledonie, ținuturi la 16.000 de km distanță unele de celelalte, dar cu legături vechi onomastice, sunt în flăcările electorale. După demisia premierului...
Ultima oră
Pe aceeași temă