22.4 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăAlegeri 2016Relaxarea la birou

Relaxarea la birou

Î. Lucrez la birou, în faţa unui calculator, opt ore pe zi. Atribuţiile mele ţin direct de utilizarea calculatorului. Din păcate, nu avem un spaţiu definit pentru pauze, iar acestea trebuie să le iau tot pe scaun. În ce măsură ar trebui angajatorul să ne asigure un loc pentru a ne mai relaxa? În plus, în ce mod aş putea să fac mişcare la birou şi cum aş putea preveni afectarea văzului din cauza expunerii îndelungate la monitor?


R.
În acest moment, angajatorul român nu este obligat legal să asigure spaţiu de relaxare angajaţilor săi. Profitaţi de pauze pentru a vă dezmorţi, neapărat cu ridicare de pe scaun, câteva exerciţii de gimnastică ori scurte plimbări cel puţin printre birouri, pe hol, în casa scărilor, pe balcon sau chiar ieşind pe trotuar.

Activitatea la computer intră sub incidenţa prevederilor Hotărârii de Guvern nr. 1028/09.08.2006 privind cerinţele minime de securitate şi sănătate în muncă referitoare la utilizarea echipamentelor cu ecran de vizualizare (publicată în Monitorul Oficial nr.710/18.08.2006). A se citi cu atenţie şi aplica aceste prevederi.

Una din cele mai bune metode de relaxare este aşa-numita tehnică a celor 3B (Blink, Breathe, Break):

Blink – Clipirea repetată controlat permite ochilor să se odihnească câteva secunde, curăţă şi umezeşte suprafaţa globilor oculari.

Breathe – Respiratul adânc, rar, controlat este util pentru relaxarea musculară.

Break – Pauza propriu-zisă.

De asemenea, puteţi folosi programul ergonomic de relaxare vizuală al americanului Anshel Jeffrey, care include un sistem de trei tipuri de pauze (breaks):

Micro breaks: Timp de zece secunde, concentraţi-vă privirea asupra unui punct situat la circa zece paşi distanţă, respirând adânc, clipind rar şi rotind globii oculari pentru a relaxa musculatura oculară. Acest exerciţiu îl puteţi efectua la fiecare zece minute.

Mini breaks: Timp de cinci minute, la fiecare oră, staţi în picioare, flexaţi şi întindeţi-vă membrele, rotind repetat şi ochii.

Maxi breaks: Acest tip de pauze le cuprinde pe cele de la gustare, cafea, prânz, incluzând şi puţină mişcare, scurte deplasări, gimnastică de înviorare.

Cele mai citite

Elicopterul președintelui Iranului a aterizat forțat. Nu se cunoaște starea liderului iranian

Elicopterul care îl avea la bord pe președintele Iranului, Ebrahim Rayeesi, a aterizat forțat, iar echipele de salvare fac eforturi să ajungă la locul...

Avertisment al Poliției Române și al Asociației Române a Băncilor

Poliția Română, Directoratul Național de Securitate Cibernetică și Asociația Română a Băncilor atrag atenția, prin intermediul proiectului național de conștientizare Siguranta Online, cu privire...

Clotilde Armand și-a lansat o carte în care descrie lupta “nevăzută” din Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 și candidată la cel de-al doilea mandat, și-a lansat o carte pe care a intitulat-o "Din primărie. Partea nevăzută". O...
Ultima oră
Pe aceeași temă