32.3 C
București
sâmbătă, 1 iunie 2024
AcasăAlegeri 2016Oportunitatile pietei futures

Oportunitatile pietei futures

Vineri, 29 mai, dupa un breakout important, indicele american S&P 500 a explodat, strapungand linia mediei mobile de 200 de zile – un prag de rezistenta mai putin acceptat acum 3 luni si un bun semnal pentru o piata bull pe termen scurt.

Fara o confirmare pentru zilele urmatoare, multi au dat tonul acumularii de actiuni/instrumente profitabile pentru urmatoarele 6 luni. De atunci si indicele se mentine deasupra acestei zone de granita, in ciuda unei evolutii oscilante. Asadar, avem sau nu o noua piata bull? Dupa parerea mea, situatia este inca neconcludenta.
Totusi, sa ne imaginam ca v-ati propus ca tinta sa riscati ceva mai mult si, eventual, sa castigati mai multi bani plecand de la indiciile de mai sus. Parca se aprind ceva "luminite", nu? Inevitabil insa, apar si barierele psihologice. Poate ca primul impuls este sa fiti rezervati ori sa va spuneti ca nu aveti timp. Dar tinta este tinta, asa ca va trebui sa va faceti timp. Poate va spuneti ca recesiunea face imposibile castigurile la bursa. Pai, tocmai recesiunea este cea mai mare si mai rara oportunitate, insa trebuie sa stiti unde sa va uitati.

 

Obiectiile pot continua: sunt prea tanar/batran sau imi este teama. Daca va veti lamenta prea mult, veti rata ocaziile bune din viata. Eu, unul, iata ce mi-am propus: gata cu scuzele! Mi-am adus aminte de una dintre reguli: ca sa poti castiga pe bursa trebuie, in primul rand, sa iti doresti cu adevarat. Vizualizez ce mi-am propus ca tinta si incerc sa imi fixez obiectivul in minte. Imi imaginez cum e sa realizez ce mi-am propus, si deja incep sa ma simt mai bine. Apoi trec la lucrurile concrete…
Desigur ca in piata sunt multe oportunitati, cu riscuri diferite, insa, conform profilului meu, care accepta un risc mai mare, dar controlat, am ales operatiunile speculative pe piata de la Sibiu, cu un instrument la fel de lichid ca activul sau suport de la BVB, si anume SIF5_IUN.

Am gasit argumentele pe graficul intraday din ultimele 50 zile ale acestui instrument cu un risc pe care il consider de nivel mediu pentru profilul meu. Strategia este una alternativa: swing LONG/SHORT bazata in mod deosebit pe nivelurile de suport si rezistenta stabilite prin doua procedee – in functie de volatilitatea pietei, dar si de factorii externi sau cei legati de o eventuala modificare a pragului de detinere al SIFS. Procedeele se bazeaza pe nivelurile de retragere Fibonacci si pragurile de suport/rezistenta cel mai uzual folosite. Un alt reper important pentru SWING IN/OUT este zona varfurilor volumului contractelor din piata (vezi graficul), care pot indica un inceput de minitrend UP sau DOWN. Al doilea reper – poate cel mai important – il constituie pragurile de rezistenta R1, R2, R3 ale pietei pentru un trend UP, care pot deveni apoi praguri de suport S1, S2… pentru o corectie negativa.

 

Confirmarea pe termen foarte scurt este data de nivelurile de retragere Fibonacci de 23,6%, 38,2% si eventual 50% – ca puncte de schimbare a strategiei initiale. In prezent, urmaresc testarea unor praguri de suport/rezistenta (0,92; 0,89 si 0,77) intre un top local (0,97/TOP2) si minimul anterior, mai solid (BOTTOM). Desigur ca, pentru a ne proteja fata de riscurile medii ale pietei futures, vom respecta numarul maxim de pozitii deschise in piata folosind regulile controlului banilor si riscului.

Cele mai citite

Ana-Maria Brânză, mesaj trist, dar realist: Este o reuşită faptul că avem un sportiv calificat, pe floretista Mălina Călugăreanu, la Jocurile Olimpice de la...

Fosta campioană olimpică, mondială şi europeană Ana-Maria Brânză a declarat, sâmbătă, că toată lumea trebuie să accepte că pentru scrima românească este o reuşită...

Andrei Rublev, eliminat de la Roland Garros. Rusul și-a pierdut cumpătul

Eliminarea lui Andrei Rublev în turul al treilea de la Roland Garros a fost una dintre surprizele majore ale turneului de tenis. Rusul, clasat...

Mama lui Michelle Obama, Marian Robinson, a murit la 86 de ani

Marian Robinson, mama fostei Prime Doamne a SUA, Michelle Obama, a murit la 86 de ani, scrie BBC. Într-o declarație, familia ei a precizat că...
Ultima oră
Pe aceeași temă