14.6 C
București
duminică, 26 mai 2024
AcasăAlegeri 2016Nu uitaţi de carieră vara!

Nu uitaţi de carieră vara!

Sezonul cald este unul care nu oferă multe oportunităţi de carieră, dar vă poate permite să aveţi mai mult timp pentru propria dezvoltare personală. Dacă în restul anului vă simţiţi supraaglomerat, în lunile de vară, puteţi să vă gândiţi la nevoile profesionale. Începeţi prin a vă face o listă a obiectivelor şi cum puteţi să le îndepliniţi pe parcursul verii. La sfârşit de sezon, evaluaţi dacă aţi dobândit noi competenţe şi cum vă pot ajuta în căutarea unui loc de muncă.

Marius M. (27 de ani) şi-a propus pentru această perioadă să nu-şi neglijeze parcursul profesional. „Vara, am mai mult timp liber, pentru că proiectele de la birou nu mai sunt la fel de numeroase ca în restul anului. Astfel, pe lângă concediul bine-meritat, îmi rezerv săptămânal timp pentru propria dezvoltare personală”, mărturiseşte tânărul.

„În timpul anului, mi-am cumpărat câteva cărţi despre leadership şi marketing pe care vreau să le descopăr în aceste luni de vară. Mintea nu-mi stă în permanenţă la sarcinile de la job şi pot să dedic timp important pentru această activitate”, explică Marius, care spune că şi-a achiziţionat şi un curs de începător pentru a studia limba germană. „Mi-ar plăcea să lucrez în Germania şi cred că nu aş face-o cât timp văd un impediment în limbă”, precizează Marius.

De asemenea, şi Ionela Moise nu uită de carieră în anotimpul drumeţiilor. „Pentru următoarele trei luni, m-am înscris la un curs de perfecţionare de contabilitate. Conform proverbului «vara îţi faci sanie, iarna car», am ales acest curs acum, pentru ca la toamnă să-mi pot căuta mai uşor un loc de muncă în contabilitate primară”, ne împărtăşeşte proaspăta absolventă de la Facultatea de Litere. „Facultatea pe care am absolvit-o nu-mi oferă foarte multe oportunităţi de angajare, iar, cum vara este un sezon în care nu prea se fac angajări, sper ca din toamnă să am un plus faţă de restul candidaţilor pe piaţa muncii”, completează tânăra.

Pe lângă exemplele de mai sus, nouă modalităţi de a vă petrece vacanţa de vară fără a vă neglija cariera şi a vă creşte şansele pe piaţa muncii din toamnă sunt propunerile platformei online About.com, accesibile oricărei persoane dornice de a avansa profesional.

Exploraţi ce opţiuni aveţi

Dacă sunteţi la început de drum, încercaţi descoperiţi orice posibilitate pe care o aveţi pe piaţa muncii, limitându-vă într-un final la maximum trei sau cinci opţiuni de carieră. Parcurgeţi această etapă de timpuriu şi analizaţi de ce aveţi nevoie pentru a pătrunde în domeniile selectate de dumneavoastră. Este nevoie de continuarea studiilor pentru a accede pe o poziţie de junior? Dacă răspunsul este da, faceţi rost de informaţii despre şcolile care vă oferă această oportunitate, demaraţi paşii pentru înscriere şi chiar planificaţi-vă o „călătorie” pentru a descopei instituţia în sine.

Consolidaţi-vă CV-ul

Nu există un moment mai bun pentru a vă scrie un CV decât în timpul verii. Dacă aveţi deja unul, asiguraţi-vă că este actualizat şi că include toate experienţele dumneavoastră relevante. Un CV construit puternic poate să fie cheia pentru mai multe interviuri.

Voluntariatul, deschidere spre noi oportunităţi

Aflaţi cât de mult puteţi despre opţiunile de voluntariat din zona dumneavoastră. Asiguraţi-vă că aveţi timp pentru o astfel de sarcină şi implicaţi-vă în cât mai multe proiecte posibile, având responsabilităţi diverse. Orice angajator se aşteaptă ca un candidat să aibă experienţă relevantă fie la fostul loc de muncă, fie într-o activitate de voluntariat, pe lângă diplomele necesare.

Dezvoltaţi-vă o reţea de contacte

Aflaţi unde se fac angajări sau unde se vor face în perioada imediată, chiar dacă asta înseamnă din toamnă. Cunoaşteţi persoane din acele firme şi care vă pot ajuta să vă atingeţi propriile obiectivele. De exemplu, propuneţi-le să petreceţi o zi în companie pentru a descoperi care este mersul organizaţiei.

Obţineţi referinţe

Când veţi porni în căutarea unui nou loc de muncă, există posibilitatea ca un angajator vă ceară recomandări de la fostul loc de muncă pentru a se convinge de abilităţile dumneavoastră. Nişte recomandări bine scrise, în care sunt dezvăluite atât calităţile, cât şi lucrurile mai puţin, pot să vă diferenţieze de un al candidat la un interviu de angajare. Mai mult, dacă doriţi să aplicaţi pentru o şcoală din străinătate, scrisorile de recomandare sunt definitorii pentru a fi admis.

Dezvoltaţi-vă aptitudinile transferabile

Cei mai mulţi dintre angajatori vă pot învăţa anumite abilităţi specifice pentru postul pentru care aplicaţi, dar ceea ce ei urmăresc cu adevărat la un candidat sunt acele „soft skills” (aptitudini transferabile). Acestea pot fi utilizate la aproape orice loc de muncă şi se pot referi la munca în echipă, rezolvarea problemelor, comunicarea, leadership şi alte abilităţi interpersonale. De asemenea, orice organizaţie se va aştepta de la un posibil angajat să vină la locul de muncă cu iniţiativă, atitudine pozitivă, calităţi analitice şi să aibă motivaţie.

Citiţi două cărţi

În timpii morţi de vară, puteţi să citiţi câte o carte relevantă pentru fiecare lună, respectiv iulie şi august. Citiţi despre diferite industrii, cum vă puteţi dezvolta profesional, cărţi ale unor persoane de succes etc. Când vă gândiţi cât de mult timp veţi petrece la locul de muncă, acest tip de cercetare va fi o investiţie reală.

Urmaţi un curs

O şcoală de vară v-ar putea ajuta să vă dezvoltaţi noi abilităţi sau cunoştinţe. Mai mult, urmarea unor cursuri ai unei astfel de şcoli vă poate oferi oportunităţi reale de networking şi de a cunoaşte persoane având aceleaşi interese. Participarea la o şcoală de vară va fi, de asemenea, atractivă în CV-ul dumneavoastră pentru angajatori.

Apelaţi la un coach

Programaţi-vă câteva întâlniri cu un conslier în carieră pentru a vă sprijini în luarea unor decizii privind cariera dumneavoastră sau să vă ajute să vă concentraţi pe ceea ce vreţi să faceţi din toamnă. De asemenea, apelaţi la membrii familiei şi prieteni pentru a vă dea sfaturi cu privire o schimbare în carieră. Uneori, un îndemn poate să vă facă să vă descoperiţi mai bine.

„Schimbând gândirea, îţi schimbi viaţa”, de Brian Tracy

„Puterea atitudinii pozitive”, de dr. Dennis E. Hensley

„Dincolo de vârf”, de Zig Ziglar

„Liderul şi amăgirea sinelui. Depăşirea problemei”, de Institutul Arbinger

„Cum să identifici şi să-ţi perfecţionezi stilul de management”, de Ichak Kalderon Adizes

„Manual de persuasiune”, de Michael Aguilar şi Phillipe Lafaix

„Fii fericit! – Descoperă tot ce trebuie să ştii pentru a avea o viaţă mai fericită”, de Tal Ben-Shahar

„Cum ieşim din impas – Transformă obstacolele în oportunităţi”, de Timothy Butler

„Arta de a-ţi cultiva noi relaţii”, de Debra Fine

„Ce opţiuni am? – 26 de secrete pentru a te ajuta să obţii rezultatele dorite în viaţă şi în carieră”, de Michael Kerrigan

*Cărţile au apărut la editurile Polirom şi Curtea Veche, iar preţul lor este între 17 şi 40 de lei.

Cele mai citite

Generația de Aur, ultima victorie, cu o Selecționată mondială a Stelelor: 3-2

Tricolorii au învins cu 3-2 echipa Legendelor Lumii (World Stars), pregătită de Jose Mourinho, potrivit rador.ro. Tricolorii au învins cu 3-2 echipa Legendelor Lumii (World...
Ultima oră
Pe aceeași temă