23.7 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăAlegeri 2016Nonverbalul în conflicte (1)

Nonverbalul în conflicte (1)

Gândiţi-vă că într-un minut dintr-o conversaţie o persoană spune în jur de 100-120 de cuvinte. În acelaşi minut, aceeaşi persoană poate „gândi” cam 800 de cuvinte. Astfel, comunicarea nonverbală presupune acea totalitate de gânduri şi sentimente care nu sunt spuse.

Atâta timp cât partea verbală şi cea nonverbală a unui mesaj sunt percepute ca fiind concordante, informaţia verbală este recepţionată integral. Dacă se percepe o incongruenţă între partea verbală şi cea nonverbală a mesajului, informaţia recepţionată de celălalt este transmisă în proporţie de 58% de limbajul corporal, circa 34% prin caracteristicile vocii şi doar 8% prin conţinutul mesajului. De aceea, componenta nonverbală a mesajului are o importanţă cel puţin egală cu cea a conţinutului, iar persoana care vorbeşte transmite, pe lângă mesajul verbal, şi unul corporal.

Într-o confruntare ostilă, o persoană poate avea un limbaj al corpului agresiv, chiar fără a se gândi. Dar aşa cum o persoană îşi exprimă furia prin semnale nonverbale, noi ne putem antrena pentru a promova comportamente paşnice cunoscând aceste semnale şi interpretându-le corect.

Comportamentul agresiv îmbracă forme de manifestare variate, de la violenţă până la forma de agresivitate simbolică, cum ar fi calomnia sau insulta. Insulta şi jignirea reprezintă comportamente agresive directe şi active, care se pot realiza nu numai prin comunicarea verbală, ci şi prin cea nonverbală.

Putem începe dezvăluirea semnalelor nonverbale agresive prin punerea în discuţie a arătatului cu degetul (arătătorul ridicat în sus şi mişcat agresiv de sus în jos), care este un gest ce trădează agresivitatea dusă la extrem a persoanei care îl foloseşte. Privirea, ca element al contactului vizual, poate transmite semnale nonverbale agresive. De multe ori auzim expresia „l-a mâncat din ochi” sau „l-a săgetat cu privirea”, care redă prin privitul intens al persoanei agresate intenţia agresorului de a „ucide” bunele relaţii interpersonale.

Violarea spaţiului personal şi a distanţei intime, care este de până la 40-50 de centimetri, este resimţită ca o agresiune. Remarcăm acest lucru în autobuze şi tramvaie, când întâlnim nenumărate persoane care nu ţin cont de distanţele interpersonale stabilite de Edward T. Hall şi, încălcând aceste norme, îi agresează pe ceilalţi. (va urma)

Mihaela Stroe, Profiler&nonverbal expert www.mihaelastroe.ro

Mihaela Stroe
Mihaela Stroehttp://mihaela-stroe
Drd. Mihaela Stroe, expert in limbaj nonverbal
Cele mai citite

Incendiul izbucnit la o clădire dezafectată de pe Șoseaua Ștefan cel Mare din București a fost lichidat

Incendiul izbucnit luni seară la o clădire dezafectată de pe Şoseaua Ştefan cel Mare din Capitală a fost stins de pompierii sosiţi la faţa...

Bătaie în Parlament: Florin Roman, bătut de Dan Vîlceanu -VIDEO

Au apărut primele imagini cu bătaia din Parlament, între Dan Vîlceanu şi Florin Roman, care a avut loc în antecamera sălii de plen, în...

Gazprom, pe pierdere, după 25 de ani

Guvernul de la Moscova a dat instrucţiuni Gazprom să nu plătească dividende pentru 2023, conform unui decret publicat pe site-ul companiei de stat, care...
Ultima oră
Pe aceeași temă