20.7 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăAlegeri 2016Majoritatea prevederilor OUG 50, aplicate doar la creditele noi

Majoritatea prevederilor OUG 50, aplicate doar la creditele noi

Deputaţii din Comisia de Buget, Finanţe şi Bănci au aprobat, miercuri, un amendament potrivit căruia majoritatea prevederilor OUG 50/2010 privind creditele acordate populaţiei se aplică doar la contractele de împrumut încheiate după intrarea în vigoare a actului normativ.

De asemenea, deputaţii din comisia de specialitate au aprobat raportul la actul normativ, cu amendamente, care urmează să fie dezbătut în plenul Camerei.

“Prevederile prezentei ordonanţe de urgenţă nu se aplică contractelor în curs de derulare la data intrării în vigoare prezentei ordonanţe de urgenţă, cu excepţia dispoziţiilor art. 37 (1) şi art. 66-69 şi în ceea ce priveşte contractele de credit pe durata nedeterminată existente la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, a dispoziţiilor art. 50-55, art 56 alin (2), art 57 alin (1) şi (2), art. 66-69 şi art. 70-71 din prezenta ordonanţă de urgenţă”, potrivit amendamentului aprobat de deputaţi.

Astfel, potrivit articolului 37 (1), clienţii care nu au înregistrat întârzieri la plata ratelor mai mari de 45 de zile vor beneficia, dacă solitică refinanţarea creditului la aceeaşi bancă, de toate condiţiile noii oferte privind împrumuturile, nu vor plăti comision de analiză a dosarului şi nu vor trece printr-o reevaluare a riscului sau a garanţiilor.

Articolele 66 – 69 din OUG 50 se referă la condiţiile în care se poate rambursa anticipat creditul şi la perceperea unui comision de rambursare anticipată pentru împrumuturile cu dobândă fixă de 1% din valoarea rambursată anticipat, dacă perioada de timp până la data convenită pentru încetarea contractului de credit este mai mare de un an, şi de 0,5 % din sumă dacă perioada până la scadenţa împrumutului este mai mică de un an.

Pentru creditele cu dobândă variabilă nu se percepe un comision de rambursare anticipată, iar această prevedere se aplică şi contractelor aflate în derulare la data intrării în vigoare a OUG 50.
“Dacă raportul comisei va trece de plenul Camerei în forma în care este propus, atunci OUG 50 în legătură cu creditele în derulare va mai produce efecte doar acolo unde actele adiţionale au fost însuşite de consumator prin semnătură. OUG 50 va mai produce un efect care s-ar putea să fie benefic consumatorului, acela ca toţi consumatorii care s-au dovedit a fi buni platnici pot să beneficieze de cele mai bune condiţii de refinanţare fără să se mai solicite reevaluarea garanţiilor şi fără comision de rambursare anticipată”, a declarat deputatul PSD Viorel Ştefan, preşedintele Comisiei de Buget, Finanţe şi Bănci.

Amendamentul aprobat miercuri mai prevede că actele adiţionale încheiate şi semnate în vederea asigurării conformităţii contractelor de credit cu prevederile OUG 50 îşi produc efectele în conformitate cu termenii contractuali agreaţi între părţi.

Totodată, actele adiţionale nesemnate de către consumatori, considerate acceptate tacit potrivit articolului 95 din OUG 50, îşi vor produce efectele în conformitate cu termenii în care au fost formulate, “cu excepţia cazului în care consumatorul sau creditorul notifică cealaltă parte în sens contrar în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi”.

Astfel, persoanele care au semnat actul adiţional cu banca nu mai pot reveni la contractul iniţial, dar în cazul clienţilor pentru care modificările cerute de OUG 50 au fost operate prin aprobare tacită se poate reveni la condiţiile contractului iniţial la cererea lor sau a băncii.

“S-a întrunit acordul părţilor prin semnarea actelor adiţionale şi legea nu mai poate să vină acum să desfiinţeze acordul părţilor. Aceasta este concluzia la care a ajuns comisia”, a explicat Ştefan.
Amendamentul a fost aprobat cu 15 voturi pentru, 5 împotrivă şi 3 abţineri.

Raportul favorabil privind OUG 50 cu amendamente a fost aprobat cu 16 voturi pentru, 4 împotrivă şi 3 abţineri.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă