15.7 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăAlegeri 2016Mai contează facultatea?

Mai contează facultatea?

Probabil că aceasta este întrebarea pe care şi-au adresat-o repetat în ultima perioadă tinerii absolvenţi.

Şi dacă până în 2008, rareori găseai un licean care să nu se gândească să îşi continue studiile, în contextul din piaţă, tot mai mulţi se întreabă dacă nu cumva cei trei ani de studiu nu sunt doar o pierdere de timp.

Creşterea ratei şomajului în rândul absolvenţilor de facultate la 7,9% în 2010, faţă de 2,3% în 1991, dificultatea în a se departaja în numărul mare de aplicanţi pe care îi regăseşti pe fiecare post entry-level şi poveştile pesimiste împărtăşite la tot pasul, fac ca perspectivele pentru tinerii studenţi să pară din ce în ce mai sumbre.

Fără a face însă o pledoarie gratuită pentru studiile universitare, facultatea îşi merită în continuare investiţia. Este însă necesar ca tinerii care se gândesc să îşi continue studiile liceale să aloce într-o primă etapă mai multă atenţie selectării facultăţii potrivite. Fără a fi o formulă magică sau reţetă de succes care să se aplice fără echivoc, tinerii ar trebui să se gândească de două ori atunci când îşi aleg facultatea.

Primul pas ar trebui făcut în direcţia clarificării aşteptărilor şi a potrivirii cu specializarea. Dacă nu ai nimic de împărţit cu limbile străine, nu are sens să te înscrii la o facultate de filologie. Facultatea trebuie să te susţină în efortul tău de a te specializa. De aceea, forumurile studenţeşti, târgurile universitare, site-urile universităţii sau chiar o vizită la facultate pentru o discuţie cu seniorii îţi pot oferi suficiente informaţii despre ce vei face şi câte şanse ai să aplici ulterior ce vei învăţa.

Urmăreşte totodată acţiunile pe care le susţin: programe de practică, conferinţe, workshop-uri. Toate îţi oferă o imagine despre cât de vie şi prezentă este instituţia în care vrei să studiezi, dar şi interesul acesteia faţă de componenta aplicată a cursurilor.

Dincolo de specializare, facultatea oferă avantajul că îţi structurează gândirea, te dezvoltă şi asigură premisele pentru carieră şi va face diferenţă de multe ori în procesul de selecţie pentru poziţii de start.

IULIANA BADEA, Director executiv, Lugera&Makler

Cele mai citite

Avertisment al Poliției Române și al Asociației Române a Băncilor

Poliția Română, Directoratul Național de Securitate Cibernetică și Asociația Română a Băncilor atrag atenția, prin intermediul proiectului național de conștientizare Siguranta Online, cu privire...

Primar PSD din Gorj, cercetat după ce a lovit cu mașina o femeie și a fugit de la locul accidentului

Primarul comunei gorjene Stejari, Robert Păiuşi, membru al PSD, este cercetat de poliţişti după ce, duminică, a acroşat cu oglinda laterală a autoturismului o...

Asfaltări din bani publici în curțile votanților PSD la Râmnicu Sărat

În Râmnicu Sărat, Administrația Domeniului Public (ADP) a fost acuzată de practici discutabile în contextul campaniei electorale. Din imaginile surprinse se poate observa...
Ultima oră
Pe aceeași temă