21.5 C
București
marți, 28 mai 2024
AcasăAlegeri 2016Interviul necesită pregătire

Interviul necesită pregătire

Pentru a reuşi la un interviu de admitere, candidatul trebuie să dea dovadă de stăpânire de sine, dar şi să aibă o abordare profesionistă şi un limbaj prin care să folosească termeni specifici specializării pentru care optează.

La fel ca interviul de angajare, cel pentru admiterea la facultate nu trebuie tratat cu mai puţină seriozitate. O pregătire cu suficient timp înainte poate creşte considerabil şansele de a fi admişi la masterul sau doctoratul care vă interesează, doar prin faptul că puteţi impresiona comisia.

„Candidatul poate să afle cum a decurs interviul în alţi ani de la studenţi, de la profesori, de pe site-ul oficial al universităţii, de pe grupuri de discuţie sau forumuri studenţeşti ca să anticipeze ce întrebări i s-ar putea pune şi să-şi formuleze un răspuns”, consideră Alexandra Bideaua, specialist PR al Asociaţiei Young Goldfish.

Nu uitaţi ce aţi scris în lucrarea de licenţă!

Viitorii masteranzi trebuie să fie pregătiţi să răspundă la orice întrebare ce ţine de studiile şi rezultatele lor anterioare. Inclusiv lucrarea de licenţă poate fi un subiect extrem de interesant pentru comisie, dar şi cărţile de referinţă aferente specializării pe care aţi absolvit-o. „Se pot aştepta la întrebări despre motivaţia alegerii temei lucrării de licenţă, despre ideile principale ale lucrării, contribuţii personale etc.”, spune Iulian Sîrbu, consilier în carieră GCDF (Global Career Development Facilitator). Un alt subiect care va fi abordat de către organizatorii admiterii va fi motivul pentru care aţi ales specializarea res­pectivă. Pe lângă scrisoarea de motivaţie, în cazul că vi se cere, în timpul interviului trebuie să veniţi cu o noutate, astfel încât motivele prezentate să fie mai numeroase. „Argumentele ar trebui să arate că planurile de viitor ale candidatului se leagă de specializarea respectivă, oferind detalii despre modul în care cunoştinţele şi abilităţile care vor fi dobândite vor fi puse în practică în viitoarea activitate profesională. Mai mult, va trebui să demonstreze că este cu adevărat motivat să urmeze acea specializare, că nu a luat o decizie întâmplătoare şi că nu este interesat doar de obţinerea unei diplome”, specifică Iulian Sîrbu.

Evitaţi gestica abundentă

Un alt aspect important în a aborda o „confruntare” din timpul interviului este să vă exersaţi abilităţile de a rezolva situaţiile noi. „Candidatul trebuie să se aştepte să fie provocat şi «pus la încercare», fapt pentru care să ştie să descifreze situaţii-capcană ce ar putea fi aduse în discuţie”, recomandă Valeria Baciu, consilier în carie­ră GCDF.

Pe de altă parte, atenţia trebuie îndreptată şi către eventuale erori pe care le putem face în timpul interviului. Cu puţină atenţie, concentrare şi stăpânirea emoţiilor, se pot identifica greşelile posibile din timp. „Viitorii masteranzi trebuie să evite pauzele în discurs, lipsa de coe­renţă, logoreea, adresarea agresivă sau servilă, impresia de confuzie, nesiguranţă, nehotărâre, gestica abundentă sau lipsa de expresivitate, ţinuta vestimentară care atrage a­tenţia prin extravaganţă şi asumarea punctului de vedere ca fiind cel mai bun”, explică Valeria Baciu. 

Ponturi

Pregătiţi-vă o ţinută decentă, serioasă, dar comodă din timp.

Ascultaţi întrebarea cu mare atenţie şi reformulaţi-o pentru a fi sigur că aţi înţeles-o bine, câştigând astfel un răgaz de ­gândire.

Păstraţi contact direct cu ­interlocutorul.

Fiţi concis(ă) şi obiectiv(ă).

Puneţi-vă în valoare calităţile personale şi valorificaţi-vă atuurile.

Adoptaţi o postură deschisă a corpului – evitaţi încrucişarea mâinilor şi/sau a picioarelor.

Rezumaţi ideile principale după un răspuns complex.

Accentuaţi mesajul transmis prin folosirea unui ton al vocii şi a unui volum în concordanţă cu ­mesajul.

Sursa: specialiştii citaţi

Cele mai citite

Concediul paternal, acordat tuturor taţilor care au calitatea de salariat

Concediul paternal se va acorda tuturor taţilor care au calitatea de salariat în baza unui contract de muncă sau a unui raport de muncă,...

Consiliul de Securitate ONU se reunește de urgență după bombardamentul israelian de la Rafah

Consiliul de Securitate al ONU va avea o reuniune de urgență, în ziua de 28 mai 2024, în care va discuta atacul aerian executat...

Generalul SRI Cristian Bizadea s-a pensionat la 48 de ani

Generalul Serviciului Român de Informații (SRI), Cristian Bizadea, în vârstă de 48 de ani, s-a pensionat începând cu data de 1 iunie. Biroul...
Ultima oră
Pe aceeași temă