16.8 C
București
marți, 28 mai 2024
AcasăAlegeri 2016Grecii aleargă după banii românilor

Grecii aleargă după banii românilor

Băncile româneşti cu capital majoritar elen dau cele mai bune dobânzi la depozitele în euro, fapt care sugerează că au nevoie mare de lichidităţi.  Problemele din ţara-mamă nu au cum să nu afecteze şi afacerile subsidiarelor din ţara noastră, apreciază Fitch.

2011/11/22//211044-tabel.44-pm.jpg Click pe tabel pentru a mări

România, Croaţia, Bulgaria şi Serbia sunt cele mai expuse ţări la riscurile generate de problemele Greciei şi Italiei, arată un studiu realizat de experţii agenţiei de evaluare financiară Fitch. Aceasta pentru că în cele patru ţări capitalul grec este prezent în mediul financiar mai mult decât în oricare altă ţară din Europa cu excepţia Greciei însăşi. În România,  de exemplu, cele şase bănci greceşti au un capital propriu egal cu 33% din totalul pe sistem în timp ce valoarea cumulată a activelor lor adună circa 17% din total. De asemenea, programata fuziune dintre Alpha Bank (aparţinând grupului grec cu acelaşi nume) şi Bancpost (care are ca acţionar majoritar grupul EFG Eurobank) va da naştere unei bănci de locul trei în sistem, poate chiar cu pretenţii de locul al doilea.

Dacă o astfel de bancă ar avea probleme, efectele asupra întregului sistem ar fi semnificative.  Potrivit documentului, Polonia, Ungaria şi Cehia sunt mai ferite de intemperiile financiare datorită diversificării acţionarilor. Prezenţa băncilor portugheze, irlandeze şi spaniole este limitată în întreaga regiune a Europei Centrale şi de Est, notează raportul.

Mai puţini bani de-acasă egal mai mulţi bani din România

Dacă actuala criză a datoriilor din zona euro se intensifică, presiunile asupra finanţării şi capitalului băncilor din regiune le-ar putea forţa să reducă finanţarea subsidiarelor lor din Europa emergentă sub nivelul cerut de autorităţile locale.În acest context, băncile elene vor fi nevoite să se finanţeze după piaţa locală oferind dobânzi peste medie, lucru pe care îl şi fac deja, potrivit unei analize RL. 

„Acţionariatul străin din sistemele bancare interne beneficiază de o întărire a ratingului în statele din Europa Centrală şi de Est, deoarece băncile străine au demonstrat înclinaţia şi capacitatea lor de a-şi sprijini subsidiarele înainte şi în timpul crizei financiare, atunci când a fost nevoie”, a explicat analistul Michele Napolitano. „Totuşi, o intensificare suplimentară a presiunilor financiare asupra băncilor din zona euro a sporit riscurile ca ele să fie mai puţin capabile să facă asta şi, pe fondul legăturilor puternice economico-financiare cu regiunea, turbulenţele să se extindă din zona euro spre băncile din Europa Centrală şi de Est”, a adăugat acesta.

Fitch: „Nu pleacă bani din România”

Agenţia consideră că o intrare în incapacitate de plată a Greciei sau a sistemului bancar nu va determina băncile elene să-şi repatrieze capitalul de la subsidiarele lor din Europa Centrală şi de Est, deşi ele vor fi mai puţin capabile să furnizeze o majorare de capital dacă va fi nevoie.  Băncile şi fondurile private de investiţii au acceptat să renunţe voluntar la 50% din creanţele lor asupra datoriei Greciei până în 2020. Începând din ianuarie 2012, băncile vor schimba obligaţiunile elene pe care le deţin cu unele a căror valoare va fi diminuată la jumătate. Aceasta va conduce la ştergerea a 100 miliarde euro din datoria Greciei, în prezent de 350 miliarde euro.  Principalele bănci din Grecia sunt prezente şi pe piaţa din România: National Bank of Greece (NBG), care este acţionar majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank, care controlează Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank şi ATE Bank (fosta Mindbank).

Cele mai citite

Top stațiuni de la malul mării, preferate de români. Burcea (ANAT): Avem multe de rezolvat

Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT), în parteneriat cu patronatele din industrie, reunite sub umbrela Organizației de Management al Destinației - (OMD) Județul...

ONU condamnă atacurile mortale israeliene din Rafah

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a condamnat atacurile aeriene mortale ale Israelului lângă Rafah, în Fâşia Gaza."Condamn acţiunile Israelului care au ucis zeci...

DIICOT a reținut două persoane pentru că au vândut diferite cantități de substanțe psihoactive

La data de 28 mai 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Constanța au dispus...
Ultima oră
Pe aceeași temă