20.7 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăAlegeri 2016Cum vor fi impozitate economiile românilor

Cum vor fi impozitate economiile românilor

Toate formele de plasament, de la depozite şi conturi de economii la tranzacţii cu acţiuni sau cu valută, vor fi afectate, într-un fel sau altul, de codul fiscal.

 

Dacă proiectul de modificare a Codului Fiscal reuşeste să treacă de Parlament în forma actuală, românii vor plăti iar impozit pe câştigurile din dobânzile la depozite şi conturi curente. Mai mult, vor fi afectaţi şi clienţii băncilor pentru locuinţe, dar şi persoanele care au ales să îşi plaseze economiile la bursă. Potrivit estimărilor oficiale care se regăsesc în documentul aflat în posesia RL, toate aceste măsuri ar urma să aducă un plus de 362 milioane lei la buget până la finele acestui an şi încă 740 milioane lei pe ansamblul anului 2011.

Motivul principal pentru care băncile au lansat şi promovat intens conturile de economii în România a fost faptul că acest produs permitea evitarea impozitării dobânzilor (conturile curente nu erau impozitate). În situaţia în care statul va impozita şi conturile curente, această formă de economisire devine mai degrabă păguboasă pentru persoanele fizice. Astfel, la o dobândă medie de 5,5%, cât oferă în prezent băncile pentru conturile de economii în lei, în situaţia în care o persoană fizică allege să depună iniţial 1.000 lei şi apoi, lunar, timp de un an, câte 300 lei, va avea un câştig total după impozitare şi plata comisioanelor de doar 80 lei, potrivit calculatorului www.conso.ro. Cu alte cuvinte, randamentul obţinut după un an este de 1,8%, în condiţiile în care, în cel mai bun caz, inflaţia anuală va fi de 3,5%, adică dublă. În cazul depozitelor la termen, potrivit unui calcul al Piraeus Bank, randamentul ar scădea de la 8% în prezent la aproximativ 6,9% pe an.

Proiectul de lege elimină şi facilităţile acordate persoanelor fizice care deţin acţiuni listate. Cea mai importantă modificare elimină impozitul de 1% pentru tranzacţiile cu titluri deţinute mai mult de un an şi introduce impozitul de 16% pentru toate tranzacţiile. Mai mult, potrivit proiectului, la vânzarea de acţiuni, statul va opri anticipat 10% din valoare, urmând ca la finele anului să facă regularizarea. Nu scapă nici persoanele care efectuau operaţiuni de vânzare şi cumpărare de valută la termen. În această categorie intră, de exemplu, cei care operau contracte forward la bursa din Sibiu. Ei vor plăti un impozit de 10% pe câştigurile din operaţiuni faţă de 1% cât este în prezent.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă