20.7 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăAlegeri 2016Cum să plăteşti cu cardul într-o secundă, din mers şi fără PIN

Cum să plăteşti cu cardul într-o secundă, din mers şi fără PIN

În privinţa vitezei de implementare a noilor tehnologii de plăţi electronice România poate fi plasată printre cele mai dinamice ţări din Europa. Un exemplu concludent este tehnologia contactless, o formulă de plată dezvoltată separat de Visa şi Mastercard şi care este prezentă şi în România. Potrivit specialiştilor celor două mari companii aceasta este tehnologia viitorului în ceea ce priveşte plăţile electronice.

Aplicativitatea ei este una foarte vastă care poate merge până la utilizarea cardului pentru comandarea încălzirii din apartament sau retragerea de numerar fără contact dinrect între card şi ATM. Deocamdată, în România, tehnologia dezvoltată de ING, Garanti şi BRD, în partaneriat cu Mastercard dar şi de BCR pe platforma Visa permite plata rapidă, fără a da cardul din mână, la mai multe restaurnate de tip fast-food, farmacii şi hipermarketuri din bucureşti dar şi plata directă a călătoriilor cu mijloacele RATB şi Metrorex.

Cumpărăturile trebuie să aibă o valoarea mai mică de 100 de lei.  Doar câteva ţări din lume, printre care Anglia, se pot lăuda cu un sistem similar dedicat plăţii călătoriilor. Costurile cu întreţinerea unui astfel de card nu sunt mai mari decât cele pentru un card obişnuit.

Unde se încarcă un card RATB-Metrorex

Cele două bănci(BCR şi BRD) care au construit parteneriate cu principalii furnizori de servicii de transport din Bucureşti pun la dispoziţia posesorilor de carduri contactless mai multe modalităţi de încărcare. Astfel, cardul poate fi încărcat la ATM-urile băncilor, la POS-urile RATB sau din faţa calculatorului prin platforma online a băncii.

Chiar dacă BRD are un parteneriat cu Mastercard iar BCR cu Visa, ambele carduri pot fi folosite pe mijloacele de transport în comun având în vedere că tehnologia de citire este dezvoltată de furnizorii de servicii.

În cazul celorlalte două bănci(Garanti şi ING) care posedă tehnologia contactless, serviciile includ plăţi rapide în reţele de farmacii, restaurante şi hipermarketuri, după cum arătăm în tabelul de mai jos. Cardurile Garanti şi ING nu pot fi utilizate, deocamdată, pentru plata călătoriilor.

Principalele locuri unde poţi plăti contactless

       Cu cardurile BCR, BRD şi Garanti se poate plăti la:

Sensiblu

Rompetrol Bucureşti

Real

Carrefour

Mic.ro

Pizza Hot

KFC

Burger King

Inmedio(distribuitor de ziare şi reviste)

IKEA

Holywood Multiplex

IDM

       Doar cu cardurile BCR şi BRD se poate plăti la:

RATB

Metrorex

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă