21.3 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăAlegeri 2016Ce rişti dacă nu închei asigurarea obligatorie a locuinţei

Ce rişti dacă nu închei asigurarea obligatorie a locuinţei

“ În următoarea întâlnire a Asociaţiei Comunelor din România voi propune membrilor să preia de la asigurători distribuţia poliţelor de asigurare împotriva dezastrelor”, a declarat Emil Drăghici, preşedintele Asociaţiei Comunelor din România, organism care adună peste 80% din localităţile rurale. Potrivit acestuia, distribuţia poliţelor ar urma să fie făcută de angajaţii primăriei care vor percepe un comision de până la 10% din valoarea poliţelor vândute. Deşi legea funcţionarilor publici nu permite acestora să încaseze venituri altele decât cele salariale, Drăghici susţine că propunerea sa este perfect acoperită legal. “ Nu avem nevoie de nicio lege în plus. Actuala legislaţie ne permite să facem acest lucru”, a declarat Drăghici pentru RL. Pe de altă parte însă, primarul comunei Vulcana Băi spune că nici un primar nu este motivat să aplice amenzi celor care nu au achiziţionat poliţa până la 15 iulie, aşa cum prevede legea. În privinţa selecţiei companiilor de unde va fi achiziţionată asigurarea, Dgrăghici spune că aceasta se va face “ în funcţie de mai multe criterii cum ar fi plata la timp a daunelor”. Primarul uită însă că asigurătorii vând poliţele individual însă despăgubirea este plătită de către PAID, o societate care are ca acţionari toate companiile implicate.

Românilor nu le e frică de calamităţi

Doar 5,92% din cele 8.385.000 de locuinţe din România au fost până acum asigurate împotrva dezastrelor prin poliţa obligatorie. La sate, procentul abia dacă depăşeşte 3%. “ Populaţia ar trebui să înţeleagă că în caz de calamitate guvernul nu le va mai acorda ajutor pentru refacerea locuinţelor. Până la urmă vorbim de doar 2 poli, ca să spunem pe româneşte(nr: 10 euro sau aproximativ 40 de lei este prima anuală pentru asigurarea obligatorie a locuinţelor de tip B, majoritare în zona rurală). Nu este o taxă, este o chestiune de solidaritate”, afirmă Marius Bulugea, preşedintele Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor. Paradoxal, zonele cele mai expuse la inundaţii şi cutremure:(vezi aici harta cutremurelor în România) Moldova, Bucovina şi Oltenia sunt cele cu cel mai redus grad de penetrare a poliţei PAD. Dintre cei 13 acţionari ai PAID doar câteva companii sunt active în vânzarea de poliţe. Este vorba despre Astra, Generali, Uniqua, Ardaf şi Platinum. “ Nu există companii care să nu fi subscris nici o poliţă însă există unele companii care au vândut foarte puţine”, ne-a spus Bulugea.

Despre poliţa PAD

       Este obligatorie prin lege. Singurele clădiri “neasigurabile” sunt cele cu risc seismic ridicat(cele cu bulină roşie)

       Din 15 iulie statul va aplica amenzi între 100 şi 500 de lei celor care nu au încheiat poliţa

       Poliţa acoperă riscul de cutremur, riscul de inundaţii şi riscul de alunecări de teren. Toţi cai care au o poliţă facultativă care acoperă şi aceste trei riscuri nu sunt obligaţi să cumpere şi poliţa PAD

       Suma asigurată este de 10.000 de euro pentru locuinţele de tip B şi 20.000 de euro pentru locuinţele de tip A(structură de beton sau cărămidă)

       Prima anuală este de 10 euro pentru locuinţele de tip B şi 20.000 de euro pentru cele de tip A

       Poliţa poate fi achiziţionată de la 13 companii acţionare ale PAID cei mai importanţi acţionari fiind Astra, Clal România şi Groupama cu câte 15%, restul companiilor au câte 5,5%.

 

Aici găsiţi harta celor mai expuse zone la cutremure

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă