3 C
București
sâmbătă, 7 decembrie 2024
AcasăAlegeri 2016BNR: Românii s-au speriat de băncile greceşti şi au retras din depozite

BNR: Românii s-au speriat de băncile greceşti şi au retras din depozite

Românii au luat în seamă criza din Grecia şi şi-au retras depozitele din băncile cu capital majoritar elen. Băncile greceşti au fost nevoite să îşi ajusteze şi activele şi cota lor de piaţă a scăzut puternic, potrivit Economica.net.

Băncile cu capital grecesc aveau la sfârşitul anului 2010 a doua cea mai mare pondere în totalul activelor (16,7%). La sfârşitul anului 2011, cota din total active a scăzut la 13,3% şi în martie 2012 a ajuns la 13%, se arată în raportul anual al BNR. Deponenţii români au preferat să îşi mute economiile la alte bănci.

„Grupa băncilor cu capital grecesc, în scădere până la 13% (pondere în activul agregat) la 31 martie 2012, a consemnat o repoziţionare în cadrul sectorului bancar, ca efect al restrângerii bazei locale de depozite, în contextul percepţiei negative a unor deponenţi indusă de evenimentele din Grecia, fiind surclasată pentru prima dată de băncile cu capital românesc şi francez, care deţineau la 31 martie 2012 o cotă de 17,5% şi respectiv 13,1%”.

De asemenea, spune BNR, finanţarea de la băncile mamă din Grecia s-a redus. BNR nu notează că ar exista un fenomen similar şi în cazul altor grupe de bănci, astfel că dezintermedierea financiară (delevreging) nu a fost semnificativă în România.

„În pofida reducerii finanţării externe în cadrul grupei băncilor greceşti, nu s-a constatat o tendinţă de dezintermediere generalizată, iar acolo unde s-a produs, aceasta s-a realizat prin vânzare de credite. Creşterea uşoară în termeni reali, pe total sistem bancar, a volumului de credite acordate sectorului privat constituie o dovadă suplimentară a manifestării izolate a acestui fenomen(…) Expunerile faţă de filialele româneşti au fost menţinute la un nivel relativ constant, în pofida dificultăţilor întâmpinate de grupurile bancare din zona euro prezente în România, reflectate de retrogradarea rating-urilor şi creşterea costurilor de finanţare.”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă