Directorul Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Arad, Gheorghe Domşa, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că majoritatea medicilor de familie din judeţ au fost obligaţi să restituie Casei sume de bani în urma reţetelor compensate 90 la sută prescrise pensionarilor care au pensii mai mici de 700 de lei, informează Mediafax.
Potrivit şefului CAS Arad, această categorie de pensionari beneficiază de tratamente compensate 90 la sută, dacă oamenii dau declaraţii pe proprie răspundere că se încadrează în limita de venit şi că nu au alte câştiguri, cum ar fi cele din închirieri de locuinţe.
„În urma verificărilor, situaţiile apărute sunt foarte diverse. S-a constatat că mulţi pensionari au beneficiat de aceste reţete fără a avea acest drept. În consecinţă, ne-am îndreptat împotriva celor care au prescris reţetele, medicii de familie, care au fost obligaţi să restituie diferenţele de compensare de la 50 la 90 la sută”, a declarat Domşa.
Conform sursei citate, dacă în anul 2011 au fost obligaţi să restituie bani 94 de medici de familie, suma totală fiind de 10.000 de lei, în 2012 numărul acestora s-a dublat, respectiv 193 de medici de familie au restituit 67.000 de lei.
În acest an, 176 de medici au fost în această situaţie şi au restituit 55.000 de lei.
Şeful CAS a precizat că unii pensionari nu şi-au declarat corect veniturile, alţii nu au folosit declaraţii vechi, neactualizate, în timp ce alţii nu au luat în calcul alte tipuri de câştiguri, care nu le-ar fi permis o compensare de 90 la sută a tratamentelor.
„Sumele au fost recuperate în totalitate de la medici, iar aceştia, probabil, le vor recupera de la pacienţi”, a adăugat Domşa.
Preşedintele Societăţii Medicilor de Familie din Arad, Adrian Dărăbanţiu, afirmă însă că medicii nu au nicio posibilitate legală de a încasa banii de la pensionarii care şi-au declarat incorect veniturile.
“Este o problemă foarte mare şi am tot atras atenţia că suntem făcuţi răspunzători pe nedrept. Medicii nu au atribuţii legale să verifice dacă pacienţii dau declaraţii corecte, această categorie de pensionari ar trebui asumată de CAS. Legal, nu avem nicio posibilitate să ne recuperăm sumele de la pensionari, nu am avea cum să le înregistrăm în contabilitate”, a declarat Dărăbanţiu.
El a spus că medicii arădeni au preferat să nu mai pornească procese împotriva CAS pentru a recupera pierderile, pentru că în alte judeţe ar exista procese vechi de doi-trei ani care nu au fost încheiate.
În judeţul Arad au fost semnate 254 de contracte între medici de familie şi CAS, ceea ce înseamnă că majoritatea au fost nevoiţi să restituie bani.