16.4 C
București
duminică, 26 mai 2024
AcasăAlegeri 2016A reînceput vânătoarea de informaticieni

A reînceput vânătoarea de informaticieni

Mai mult de 1.000 de noi locuri de muncă sunt puse în joc de companiile din Cluj care activează în domeniul software.

Piaţa locurilor de muncă din Cluj pare să-şi fi revenit la niveluri asemă­nătoare cu cele dina­­­intea crizei. Cel puţin în domeniul software. Mari companii din domeniu plănuiesc să angajeze în total peste 1.000 de informaticieni. În aceste condiţii, cei 150 de angajaţi care munceau în cadrul diviziei de software a Nokia, închisă anul trecut, au oferte diverse. Ieri, două companii importante au anunţat că vor face angajări. Primul a venit anunţul iQuest, care plănuieşte să angajeze circa 100 de ingineri.

„Compania iQuest, specializată în dezvoltarea de soluţii şi servicii customizate de software, va angaja anul acesta aproximativ 100 de persoane, majoritatea pentru sediul din Cluj-Napoca, dar şi pentru centrele din Braşov şi Sibiu. La sfârşitul campaniei de recrutare, compania va număra circa 500 de angajaţi în România. Dezvoltarea va avea loc unitar, în toate cele 3 centre din ţară, însă un procent majoritar va fi pentru sediul din Cluj-Napoca. Aici lucrează în prezent aproximativ 300 de angajaţi”, spun reprezentanţii companiei. Fondatorul iQuest, Cornelius Brody, spune că „şi la Sibiu ne‑am planificat o creştere substanţială a numărului de angajaţi. Am început în toamna anului trecut cu o echipă specia­lizată în tehnologie NET, dar deja am recrutat şi pentru alte tehnologii”.

La scurt timp, o altă companie importantă, SoftVision, a anunţat că în acest an vrea să depăşească plafonul de 800 de angajaţi. „Continua diversificare a portofoliului de clienţi şi a proiectelor derulate determină un permanent şi atent proces de recrutare şi selecţie, iar din acest considerent peste 170 de persoane au devenit angajaţi SoftVision în decursul anului trecut. Numărul de angajaţi ai companiei a crescut cu peste 27% în 2011 faţă de cel înregistrat la finalul lui 2010. Pentru anul în curs, strategiile de dezvoltare ale SoftVision în domeniul resurselor umane vizează depăşirea pragului de 800 angajaţi”, spun reprezentanţii companiei. Iar directorul general al companiei, George Stan, „Expansiunea companiei nu a atins încă punctul său maxim şi va continua într-un ritm alert şi în 2012. Sunt luate în considerare deschiderea unor birouri în afara ţării, precum şi a unor noi sedii în Cluj-Napoca. Totodată, în cursul acestui an SoftVision va deschide un sediu şi în Timişoara. În 2012, SoftVision va inaugura un nou sediu în Cluj-Napoca, în cadrul unei clădiri de birouri cu o suprafaţă de 1.500 de metri pătraţi, amplasată într-o zonă centrală. „De asemenea, la un an de la deschiderea sediului din Iaşi, datorită dezvoltării puternice a business-ului, a fost extins spaţiul de birouri în scopul desfăşurării activităţii angajaţilor  în condiţii optime”, mai spun reprezentanţii companiei.

Recrutări şi la AROBS Transilvania

O altă companie care face angajări la Cluj este AROBS Transilvania Software. Potrivit directorului de marketing al firmei, Camelia Iuşan-Cociş, anul 2011 a adus o serie de evoluţii semnificative pentru compania clujeană, care este pe cale să devină o multinaţională în adevăratul sens al cuvântului. În primul rând, numărul angajaţilor a urcat de la peste 180 la sfârşitul lui 2010 la circa 270 de persoane, inclusiv prin „achiziţia recentă de personal din rândul foştilor angajaţi ai Nokia”, după cum spune Camelia Iuşan-Cociş. De asemenea, cifra de afaceri a companiei clujene a crescut cu 17 la sută, până la opt milioane de euro. AROBS Transilvania Software a intrat pe piaţa din Republica Moldova, cu birouri la Chişinău, unde o echipă formată din circa 10 ingineri basarabeni lucrează la proiecte de tip outsourcing. Ungaria este o altă piaţă nouă, abordată de compania clujeană.

AROBS are birouri la Budapesta, unde există o puternică echipă de vânzări, care promovează sistemele de navigaţie (GPS-uri) sub brandul Smailo, realizate de compania clujeană, dar şi soluţiile informatice create de AROBS, potrivit fondatorului, Voicu Oprean. „Pentru acest an, estimăm o creştere moderată a cifrei de afaceri de 15 la sută, pentru că trebuie să ţinem cont şi de evoluţiile economice din ţările învecinate care nu sunt tocmai încurajatoare”, a spus Camelia Iuşan-Cociş, director de marketing al companiei clujene. Iar creşterea cifrei de afaceri va duce şi la mărirea numărului de angajaţi. La Cluj, mai intenţionează să angajeze ingineri software şi ISDC, una dintre cele mai reputate companii olandeze. De fapt, ISDC a început recrutarea de personal încă de anul trecut. ISDC planifica angajarea a 200 de ingineri suplimentari. Un alt jucător important care anunţa angajări este concernul american Emerson. Acesta viza angajarea a 800 de ingineri, majoritatea din domeniul IT. Text Box:  

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă