Se cere o strategie comună de combatere a Covid-19 pentru instanțe și parchete

Asociațiile salariaților din instanțele și parchetele din România solicită Consiliului Superior al Magistraturii și Ministerului Justiției să adopte de urgență o strategie comună de luptă împotriva răspândirii noului coronavirus.

Share

Petronel Tudor 0 comentarii

Actualizat: 09.11.2020 - 11:45

Salariații din Justiție atrag atenția că dacă nu se vor lua rapid măsuri concrete și coerente de stabilire a regulilor în instanțele și parchetele din țară există riscul ca infectările cu Covid-19 să blocheze mai ales activitatea instanțelor și pachetelor mici.

„Subliniem că unele instanțe se află deja în situații limită din cauza lipsei de personal, ca urmare a îmbolnăvirilor și a contactelor directe cu persoane îmbolnăvite ce au determinat măsuri de izolare și carantinare. În prezent nu există un cadrul legal special care să permită adoptarea unor măsuri procedurale derogatorii de la dreptul comun pe perioada crizei sanitare generate de pandemia COVID-19. De asemenea, până în prezent nu a fost adoptată o strategie unitară la nivelul sistemului judiciar de combatere a efectelor pandemiei în instanță și parchete, acestea fiind nevoite să se descurce pe cont propriu.”, atrag atenția UNJR, AMR, AJADO și APR.

Reprezentanții salariaților din justiție spun că volumul de muncă a crescut foarte mult după ce pe perioada de urgență de două luni toate dosarele au fost suspendate iar repunerea lor pe rol s-a suprapus cu dosarele noi.

„Din păcate, însă, situația nu este deloc una normală, ci o excepție ce se agravează de la o zi la alta, iar atitudinea de ignorare a acestora, atît de către Consiliul Superior al Magistraturii cât și de către catre Ministerul Justiției, este intolerabilă, lăsând întreaga povară a consecințelor pandemiei și întreaga responsabilitate la nivelul instanțelor și parchetelor, la conducătorii acestora, la judecători, procurori, grefieri, personalului în general.”, se mai arată în apelul salariaților din instanțe și pachete.

Comentarii