10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiRomânia relaxează restricțiile pandemice. Află care sunt măsurile luate de autorități

România relaxează restricțiile pandemice. Află care sunt măsurile luate de autorități

Luând în calcul actualizarea analizei factorilor de risc privind managementul situației de urgență generată de virusul SARS-CoV-2, pe teritoriul României la data de 08.05.2021, în contextul necesității de îmbunătățire a condițiilor socio–economice necesare desfășurării activităților specifice economiei naționale și concomitent cu menținerea unui nivel de alertă adecvat la nivelul componentelor Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență, Hotărârea nr. 29 impune un calendar al relaxării raportat la țintele de vaccinare stabilite de autorități.

Activitățile culturale, artistice și de divertisment în spații deschise

Începând cu data de 15.05.2021, dacă la nivel național se atinge ținta de vaccinare pentru luna în curs, activitățile culturale, artistice și de divertisment vor putea fi organizate și desfășurate în spații deschise cu participarea a cel mult 500 de persoane, cu asigurarea unei suprafețe minime de 2 mp pentru fiecare persoană și respectarea măsurilor de protecție sanitară, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.
De la 1 iunie, dacă la nivel național se atinge ținta de vaccinare pentru luna în curs, participarea la activitățile culturale, artistice și de divertisment în spații deschise va fi limitată la 1.000 de persoane, cu asigurarea unei suprafețe minime de 2 mp pentru fiecare persoană și respectarea măsurilor de protecție sanitară, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.
2500 de persoane, de la 1 iulie, și 5000 de la 1 august, vor fi limitele de participare la activitățile culturale, artistice și de divertisment desfășurate în spații deschise, dacă la nivel național se atinge ținta de vaccinare pentru luna în curs și cu asigurarea unei suprafețe minime de 2 mp pentru fiecare persoană, cu respectarea măsurilor de protecție sanitară, și în condiții de incidență cumulată la 14 zile a cazurilor Covid mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.

Purtarea măștilor de protecție

Începând cu data de 15.05.2021, se propune menținerea portului măștii de protecție, în spațiile deschise, doar în stațiile pentru transportul în comun, piețe, târguri și zonele în care sunt desfășurate mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte, sau alte tipuri de întruniri, pe perioada desfășurării acestora, precum și alte zone cu potențial de aglomerare. Începând cu data de 01.06.2021, dacă la nivel național se atinge ținta de vaccinare pentru luna în curs și evoluția situației epidemiologice nu va indica o creștere accentuată a principalilor indicatori, se propune menținerea portului măștii de protecție, în spațiile deschise, doar în piețe, târguri, stații pentru transportul în comun, alte zone cu potențial de aglomerare.
De la 1 iulie, dacă la nivel național se atinge ținta de vaccinare pentru luna în curs și evoluția situației epidemiologice nu va indica o creștere accentuată a principalilor indicatori, masca va rămâne obligatorie doar în piețe, târguri, stații pentru transportul în comun, alte zone cu potențial de aglomerare, urmând ca, de la 1 august, să fie reanalizată necesitatea purtării măștii de protecție în toate spațiile deschise, cu obligativitatea acestui instrument de protecție doar pentru transportul în comun și alte zone cu potențial de aglomerare.
Autoritățile propun, de asemenea, menținerea obligativității portului măștilor de protecție în spațiile închise cel puțin până la 1 august, cu recomandarea continuării măsurii și după această dată.

Restricțiile de circulație

Începând cu data de 01.06.2021, dacă la nivel național se atinge ținta de vaccinare pentru luna în curs, se propune interzicerea circulației în interiorul localităților pentru persoanele aflate în grupuri pietonale mai mari de 8 persoane care nu aparțin aceleiași familii, precum și formarea unor asemenea grupuri. De la 1 iulie, în aceleași condiții, limitarea de constituire a grupurilor este relaxată la 10 persoane.
Începând cu data de 15.05.2021 oamenii vor putea circula nestiungheriți în afara locuinței/gospodăriei în toate localitățile, fiind eliminate și restricțiile privind programul operatorilor economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise şi/sau deschise, publice şi/sau private.

Competițiile sportive

Începând cu data de 15.05.2021, se propune organizarea și desfășurarea competițiilor sportive în spații deschise cu participarea spectatorilor până la 25% din capacitatea maximă a spațiului, limitare care se va menține și după 1 iunie, dacă la nivel național se atinge ținta de vaccinare pentru luna în curs.
Începând cu data de 1 iulie, dacă la nivel național se atinge ținta de vaccinare pentru luna în curs, se propune organizarea și desfășurarea competițiilor sportive în spații deschise cu participarea spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.

Nunți, botezuri, mese festive și comemorative

Interdicției organizării de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive, parastase etc.) în spații deschise, se menține până la finalul acestei luni. De la 1 iunie, dacă la nivel național se atinge ținta de vaccinare pentru luna în curs, se propune ca organizarea de evenimente private în spații deschise să se realizeze cu participarea a maxim 70 de persoane, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, în aceleași condiții limitarea urmând să fie stabilită la 100 de persoane începând cu 1 iulie, și la 150 de persoane începând cu data de 1 august.
Organizatorul poate decide desfășurarea evenimentului cu un număr mai mare de participanți în condițiile în care capacitatea maximă a spațiului permite asigurarea unei suprafețe de minim 2 mp/persoană, iar toți participanții fac dovada vaccinării împotriva virusului SARS-CoV2, pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.

Mitinguri, târguri și talciocuri

CNSU propune menținerea suspendării activității târgurilor, bâlciurilor şi a talciocurilor, definite potrivit art. 7 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 348/2004 privind exercitarea comerțului cu produse şi servicii de piață în unele zone publice, până la finalul lunii iunie, urmând ca, de la 1 iulie, dacă la nivel național se atinge ținta de vaccinare pentru luna în curs, să fie permisă desfășurarea ctivităților în amplasamentele amintite.
De asmenea, interdicția organizării de mitinguri şi demonstrații cu un număr de participanți de peste 100 de persoane se menține până în prima zi a lunii august, în condițiile prelungirii stării de alertă, potrivit art. 4 alin. (1) din Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificările și completările ulterioare. Ulterior, dacă la nivel național se atinge ținta de vaccinare pentru luna în curs, se propune reevaluarea numărului maxim de persoane care pot participa.

Spectacolele culturale organizate în spații închise

Începând cu data de 15.05.2021 se propune menținerea organizării şi desfăşurării activităţii în cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, dacă incidenţa cumulată la 14 zile din judeţ/localitate este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori, cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spaţiului, dacă incidenţa cumulată la 14 zile din judeţ/localitate este mai mare de 1,5 şi mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, şi este interzisă la depăşirea incidenţei de 3/1.000 de locuitori;
Începând cu data de 01.06.2021, dacă la nivel național se atinge ținta de vaccinare pentru luna în curs, se propune ca activitățile culturale, artistice și de divertisment să poată fi organizate și desfășurate în spații închise cu participarea publicului până la 70/% din capacitatea maximă a spațiului, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, cu obligativitatea purtării măștii de protecție.
Începând cu data de 01.07.2021, dacă la nivel național se atinge ținta de vaccinare pentru luna în curs, se propune ca activitățile culturale, artistice și de divertisment să poată fi organizate și desfășurate în spații închise cu participarea publicului la capacitatea maximă a spațiului, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, cu obligativitatea purtării măștii de protecție.

Alte dispoziții în materia măsurilor de relaxare pot fi găsite în Hotărârea CNSU nr. 29 din 14.05.2021, care poate fi descărcată aici.

Cele mai citite

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă