12 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialJudetul Constanta consuma mai mult decat produce

Judetul Constanta consuma mai mult decat produce

Productia industriala a judetului Constanta a crescut, in primele sase luni ale acestui an, cu 11% fata de perioada similara a anului trecut. Potrivit datelor furnizate de Directia Judeteana de Statistica din Constanta, in luna iunie productia a crescut cu 1,5% fata de mai si cu 17,3% fata de iunie 2004. Pe sectoare mari ale industriei, in semestrul I 2005 productia scade cu 11,2% in industria extractiva si creste cu 19,5% in industria prelucratoare si cu 1,2% in industria energiei electrice si termice. Cifra de afaceri din industrie scade in primul semestru al anului 2005 cu 2,5% fata de aceeasi perioada din 2004.
Fata de semestrul I 2004, exportul a crescut cu 25,2%, iar importul cu 32,8%. Agentii economici din judetul Constanta cu activitate de profil au exportat in semestrul I marfuri in valoare de 443,3 milioane de euro si au importat marfuri in valoare de 662,7 milioane de euro (exportul este exprimat in FOB, iar importul in preturi CIF). Predomina, in aceasta perioada, produsele din grupa “combustibili, uleiuri minerale…”, atat la export, cu 55,1% (produse petroliere), cat si la import, cu 59,9% (petrol si, in cantitati mai mici, produse petroliere). De asemenea, la export mai detin ponderi importante navele maritime (18,1%) si fonta, fierul si otelul (11,3%), iar la import – produsele din grupa “masini, aparate, echipamente electrice, aparate audio-video” (16,7%).
Specificul judetului Constanta face ca in lista de importuri sa se gaseasca si produse care apartin categoriei “reactori nucleari, boilere, masini si dispozitive mecanice”. Totalul cheltuielilor pentru aceasta categorie este, pentru primele sase luni ale anului, de peste 81 de milioane de euro. Pe langa industria nucleara, constantenii au un apetit deosebit si pentru tutun si inlocuitori de tutun prelucrati, marfuri din care au importat in valoare de 10,6 milioane de euro, dar si pentru “reziduuri si deseuri ale industriei alimentare”, pentru care s-au cheltuit 1,5 milioane de euro.
In lista cu importurile de marfuri pe sectiuni si pe principalele capitole din nomenclatorul combinat intalnim si alte capitole pentru care judetul Constanta a cheltuit sute de mii sau milioane de euro. Astfel, in dreptul capitolului “articole din piatra, ciment, ceramica sticla si din alte materiale similare” figureaza importuri de 6,2 milioane de euro, dintre care peste jumatate reprezinta produsele ceramice. Industriasii din judet au cheltuit peste 10 milioane de euro ca sa aduca din alte tari fonta si otel necesare desfasurarii activitatii. O suma mult mai mica, numai 151 mii de euro, a fost folosita pentru a importa incaltaminte, palarii, umbrele si articole similare.

Cele mai citite

Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 (Eurostat)

Facturile la electricitate şi gaze ale consumatorilor europeni au scăzut în a doua jumătate a anului trecut, după creşterea care a început după războiul...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

NATO a exersat trimiterea rapidă a trupelor în România

Conducerea NATO a verificat capacitatea de a-și trimite rapid trupele în România, prin Slovenia și Ungaria, în cadrul unui exercițiu care s-a numit Eagle...
Ultima oră
Pe aceeași temă