18.1 C
București
luni, 27 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoNATO a exersat trimiterea rapidă a trupelor în România

NATO a exersat trimiterea rapidă a trupelor în România

Conducerea NATO a verificat capacitatea de a-și trimite rapid trupele în România, prin Slovenia și Ungaria, în cadrul unui exercițiu care s-a numit Eagle Overland 24.

Exercițiul EAOV24 s-a desfășurat în perioada 15-24 aprilie 2024, a anunțat Ministerul Apărării Naționale (MApN) printr-un comunicat de presă difuzat la data de 25 aprilie. Exercițiul a fost organizat de Corpul de Dislocare Rapidă Italia (NATO Headquarters Rapid Deployable Corps Italy, NRDC-ITA). Pentru acțiunile de pe teritoriul României au colaborat Comandamentul Multinațional de Divizie Sud-Est și NATO Force Integration Unit (NFIU).

Forțele NATO au verificat procedurile de trecere a frontierelor cu mijloace militare auto în Slovenia, Ungaria și România, precum și sistemele de comunicații și informatică.

“Cheia pentru a fi mereu pregătit este să exersezi continuu. Trecerile de frontiere sunt pași fundamentali ai Forței de reacție aliate pentru a ajunge rapid la primele linii. În cadrul exercițiului Overland, Brigada de Sprijin și regimentele subordonate și-au testat capacitățile de deplasare logistică prin trecerea a patru granițe și evaluarea eficienței rețelei de comunicații. Datorită tehnologiilor noastre, putem asigura transmisia de informații și comunicații sigure în timpul operațiunilor. Pornind de la Solbiate Olona în Italia, au ajuns în România demonstrându-și capacitatea de a răspunde rapid oriunde, atunci când este necesar”, a anunțat comandamentul NRDC-ITA.

Traseul pe care l-au urmat detașamentele NATO, din Italia până în România, nu a fost făcut public. Aproape cu certitudine, aceste trupe au trecut din Italia în Slovenia, apoi din Slovenia în Ungaria și în final din Ungaria în România. Dacă acesta a fost traseul, ar rezulta că NATO ia în calcul o situație de criză care ar necesita deplasarea cu viteză maximă a unor trupe din Italia în România.

NRDC-ITA este un comandament multinațional cu sediul la Milano (Italia). Comandantul NRDC-ITA este generalul Lorenzo D’Addario (Italia) iar comandant adjunct este generalul Jez Bennett (Marea Britanie). În septembrie 2023, generalul Bennett a condus în România, la Brăila, un exercițiu care s-a numit Eagle Walk 23.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Florin Maxim a devenit cetățean de onoare al Hunedoarei

Florin Maxim, antrenorul care a condus-o pe Corvinul Hunedoara spre fantasticul succes din Cupa României, a primit luni titlul de „Cetăţean de onoare al...

Felix Duchampt, triatlonistul român de origine franceză, merge la Jocurile Olimpice de la Paris

Preşedintele Federaţiei Române de Triatlon, Vlad Stoica, a subliniat importanţa calificării lui Felix Duchampt la Jocurile Olimpice de la Paris, exprimându-şi bucuria în ciuda...

Coreea de Nord a declarat că încercarea sa de a lansa un nou satelit militar de recunoaștere s-a soldat cu un eșec

Coreea de Nord a declarat că încercarea sa de a lansa un nou satelit militar de recunoaștere s-a soldat cu un eșec luni, când...
Ultima oră
Pe aceeași temă