Romรขnii care se รฎmbolnฤvesc din cauza poluฤrii pot cere despฤgubiri autoritฤศilor locale, dupฤ ce directiva privind calitatea aerului a fost votatฤ astฤzi la Strasbourg la ultima sesiune plenarฤ din legislatura actualฤ a Parlamentului European.
Textul a fost adoptat cu o majoritate strรขnsฤ 381 de voturi pentru, 225 รฎmpotrivฤ ศi 17 abศineri, conform unui comunicat al europarlamentarului Nicu ศtefฤnuศฤ.
Noua directivฤ reglementeazฤ limite mai stricte รฎn privinศa prezenศei particulelor fine (PM2.5, PM 10, NO2) รฎn aerul respirabil, care afecteazฤ sฤnฤtatea oamenilor, conform ultimelor date ศtiinศifice prezentate de Organizaศia Mondialฤ a Sฤnฤtฤศii. Conform Agenศiei Europene de Mediu, 29.000 de romรขni mor anual prematur din cauza calitฤศii proaste a aerului.
Deศi calitatea aerului din Romรขnia este printre cele mai slabe din Europa, cรขศiva dintre europarlamentarii romรขni au votat รฎmpotrivฤ: ECR: Terheล ( AUR) EPP: Bฤsescu, Bogdan, Buda, Buลoi, Hava, Motreanu, Mureลan, Nistor, Tomac, Vincze, Winkler, ridicรขnd semne de รฎntrebare la cum se gรขndesc ei la sฤnฤtatea romรขnilor.
Noua directivฤ propune limite mai stricte, care, dacฤ sunt depฤศite, oferฤ dreptul persoanelor afectate ศi organizaศii neguvernamentale de a merge รฎn instanศฤ. Mai exact, persoanele care se รฎmbolnฤvesc din cauza depฤศirilor limitelor calitฤศii aerului pot sฤ primeascฤ despฤgubiri din partea autoritฤศilor care nu au luat mฤsuri. Noua directivฤ impune autoritฤศilor sฤ fixeze aparate de mฤsurat calitatea aerului รฎn locurile cele mai circulate, nu doar รฎn parcuri, unde se ศtie cฤ aerul este mai puศin poluat.
โAm vฤzut la vot cui รฎi pasฤ de sฤnฤtatea cetฤศenilor ศi cui nu. Aceastฤ lege europeanฤ este legatฤ de un drept primordial: acela ca fiecare cetฤศean sฤ beneficieze de un aer curat, fฤrฤ a te mai รฎmbolnฤvi. Indiferent รฎn ce cartier locuieศti, pe ce stradฤ stai, รฎn ce loc lucrezi, ar trebui ca aerul pe care รฎl respiri sฤ nu te omoare cu zile. Aศa cฤ, dacฤ putem face asta prin legislaศie, eu mฤ bucur. Aleg sฤ pun sฤnฤtatea cetฤศenilor pe primul locโ, declarฤ europarlamentarul Nicu ศtefฤnuศฤ.
Romรขnia are proceduri de รฎncฤlcare a legislaศiei europene รฎn ceea ce priveศte calitatea aerului ศi riscฤ amenzi mari, care vor fi plฤtite din buzunarele cetฤศenilor. Un studiu publicat de CE Delft รฎn 2021 aratฤ cฤ Bucureศtiul รฎnregistreazฤ anual pierderi รฎn costuri sociale de 6,35 miliarde de euro, pierderi generate de impactul poluฤrii aerului asupra sฤnฤtฤศii locuitorilor. Urmฤtoarele cele mai afectate oraศe din Romรขnia sunt Timiศoara, Braศov, Cluj ศi Iaศi. Costurile sociale cu sฤnฤtatea cuprind cheltuielile directe necesare pentru รฎngrijirea problemelor de sฤnฤtate cauzate de poluarea aerului, precum ศi cheltuielile indirecte cauzate de scฤderea speranศei de viaศฤ.
Ultimele reportaje ale โRecorderโ ศi โRomรขnia, te iubescโ, aratฤ cum Romรขnia devine tomberonul Europei prin afacerile cu deศeuri din Europa care ajung sฤ fie arse รฎn gropi de gunoi ศi sฤย polueze aerul.
รn 2021 Comisia Europeanฤ a trimis Romรขnia รฎn faศa Curศii de Justiศie a Uniunii Europene pentru nerespectarea legislaศiei UE privind aerul curat ศi emisiile industriale. De exemplu ce riscฤm ca la fel ca anul trecut, cรขnd Curtea a impus sancศiuni financiare Romรขniei pentru cฤ a eศuat รฎn a รฎnchide gropile de gunoi neautorizate. Curtea de Justiศie noteazฤ cฤ Romรขnia nu a รฎnchis รฎncฤ 31 de locaศii neautorizate sฤ fie รฎn operaศiune. Obligฤ Romรขnia sฤ plฤteascฤ o sumฤ forfetarฤ de 1,5 milioane de euro ศi o penalitate de 600 de euro pe depozit pe zi de รฎntรขrziere.
Urmฤreศte Romรขnia Liberฤ pe ย X,ย Facebookย ศiย Google News!