14.7 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecial1,8 kilograme de monede pentru 1,6 litri de benzină

1,8 kilograme de monede pentru 1,6 litri de benzină

Mai mulţi tineri din Cluj, au plătit, în semn de protest, benzina cumpărată cu monede de un ban

Câţiva tineri au organizat un protest inedit pentru a-şi manifesta nemulţumirea faţă de scumpirea carburanţilor. Aproximativ 20 de şoferi s-au adunat într-o parcare din Cluj-Napoca după care s-au îndreptat în coloană către o benzinărie de pe Calea Turzii şi şi-au alimentat, pe rând, maşinile cu doar câţiva litri de combustibil. La casă, tinerii i-au exasperat pe vânzători pentru că au plătit, fiecare, cu câte o pungă de monede de unul, cinci sau zece bani.

“Am colindat toată ziua magazinele ca să strâng bănuţii ăştia. Am aici un kil de bani, vreo 32 de lei, şi de ei am cumpărat benzină”, a spus un tânăr. Altul a pregătit o pungă care conţinea monede de un ban în sumă totală de 10 lei, care cântărea 1,8 kilograme şi cu care a plătit 1,6 litri de benzină.

Preţuri ca în Vest

Băieţii au explicat că nu sunt toţi şoferi profesionişti, ci pur şi simplu au vrut să protesteze în acest fel faţă de o scumpire care li se pare nejutificată atâta timp cât salariile românilor sunt nu doar mai mici decât în alte ţări ale Uniunii, ci mai mici faţă de cât erau în urmă cu şase luni, iar preţul barilului, spun ei, nu s-a modificat în ultima vreme.

“Nu se poate să ai preţuri ca în Germania şi salarii nu. Nu este corect şi nu putem trăi în condiţiile astea. Preţul a crescut în mod nejustificat. Şi nu este vina benzinarilor, ci a statului şi singura noastră posibilitate de a arăta că nu ni se pare normal este acest protest”, a spus unul dintre tineri.

Îşi dă tot salariul pe benzină

Un alt şofer a afirmat că tot salariul său de bugetar îl dă, lunar, pe benzina de care are nevoie, adică pe vreo şase plinuri, şi a povestit că, pentru a trăi, şi-a luat o a doua slujbă.

Cei 20 de tineri au intrat în benzinărie, şi-au spălat geamurile, au verificat presiunea la roţi, au alimentat cu câte doi-trei litri fiecare, au plătit şi au plecat. Ei au spus că sunt convinşi că protestul lor nu va avea nici un ecou şi că singura soluţie este să se obişnuiască cu scumpirea carburanţilor şi cu cele care vor urma, în lanţ, dar au spus că vor să se ştie că nu pot fi luaţi de fraieri. Ei spun că în zilele de 17, 18 şi 19 ianuarie nu vor alimenta deloc cu carburant, ci vor circula cu mijloacele de transport în comun, pe jos sau cu bicicletele.

Cele mai citite

Benjamin Netanyahu este „dezgustat” de mandatul de arestare cerut de către procurorul-şef al CPI Karim Khan

Premierul israelian Benjamin Netanyahu anunţă luni că ”respinge cu dezgust” mandate de arestare cerute de către procurorul-şef Curţii Penale Internaţionale (CPI) Karim Khan, atât...

Momente emoționante pe Anfield! Jurgen Klopp s-a despărțit de FC Liverpool cu o victorie

FC Liverpool a câştigat cu scorul de 2-0 în faţa lui Wolverhampton și a terminat pe poziția a treia în Premier League. La ultimul...

Ministrul german al economiei Robert Habeck susține strategia de a investi în combinate siderurgice

Ministrul german al economiei Robert Habeck a justificat miliardele de euro investite de ţara sa în fabrici de oţel verde prin nevoia de a...
Ultima oră
Pe aceeași temă