20.3 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialIGSU are opt noi autospeciale de mare capacitate pentru stingerea incendiilor

IGSU are opt noi autospeciale de mare capacitate pentru stingerea incendiilor

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a preluat joi opt autospeciale de mare capacitate pentru stingerea incendiilor, care au fost achiziţionate în cadrul Proiectului “Răspunsul eficient salvează vieţi II’ (Efficient Response Saves Lives II), informează Agerpres

Maşinile au o capacitate mărită, de 5.000 de litri şi 9.000 de litri, şi pot fi folosite atât în misiuni de stingere a incendiilor, cât şi pentru transportul de apă. În plus, prin caracteristica pe care o au, ele pot alimenta în caz de nevoie autospecialele care sunt deja în intervenţii. 

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretarul de stat Raed Arafat, a declarat cu acest prilej că noile maşini achiziţionate vor fi utilizate în situaţii de urgenţă la nivelul întregii ţării. 

Maşinile vor fi distribuite în judeţele Bistriţa-Năsăud, Iaşi, Suceava, Hunedoara, Mureş, Vrancea, Braşov, Sibiu. 

“Maşinile pe care le vedeţi aici toate vor pleca în ţară, după o analiză făcută de IGSU, în funcţie de necesităţi. Vor pleca în opt judeţe. Pompierii lucrează cu echipamente care peste 30 % au peste 30 ani vechime. Maşina de pompieri are o normă de casare 15-20 de ani, dar 30 de ani este foarte mult. (..) Vorbim de un consum mare, tehnologie depăşită. Totul face parte dintr-un proces mai complex. (…) Ne confruntăm cu o serie de riscuri. (…) Cu cât România evoluează, cu cât populaţia ţării călătoreşte mai mult, cu cât economic România devine mai activă, apar mai multe situaţii cu care Inspectoratul şi structurile sale se confruntă şi normal că trebuie să fim pregătiţi”, a spus Arafat. 

Proiectul “Răspunsul eficient salvează vieţi II’ (Efficient Response Saves Lives II) este finanţat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020, Axa prioritară 5 – Promovarea adaptării la schimbările climatice, prevenirea şi gestionarea riscurilor. 

Proiectul are ca obiectiv general dezvoltarea capabilităţii de salvare a vieţii oamenilor şi creşterea gradului de protecţie, prin eficientizarea capacităţii de răspuns în caz de dezastre. 

Obiectivele specifice ale proiectului urmăresc creşterea capacităţii de răspuns la dezastre (inundaţii, alunecări de teren, incendii) cu echipamente şi mijloace tehnice, precum şi creşterea eficienţei intervenţiilor în zonele greu accesibile. Proiectul se va derula pe parcursul acestui an şi beneficiază de un buget total de 24.517.780,50 euro (110.410.920,90 RON). 

Cele mai citite

3 criterii esențiale pentru alegerea unui scaun de masă pentru bebeluși

Alegerea unui scaun de masă pentru bebeluși este o decizie importantă pentru orice părinte, influențând direct siguranța, confortul și buna dezvoltare a copilului în...

Rusia – Ucraina, ziua 770: Biden vrea să trimită arme Kievului chiar de săptămâna această

Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat că Statele Unite vor "începe să trimită arme şi echipamente în Ucraina chiar din această săptămână", după ce...

Firea trebuie să se retragă din cursa pentru europarlamentare dacă va candida la Primărie, susține AUR

Partidul AUR consideră că Gabriela Firea trebuie să renunțe la candidatura pentru un post de europarlamentar dacă dorește să candideze la Primăria Capitalei. Acest punct...
Ultima oră
Pe aceeași temă