15.5 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialDosarul Romtelecom, inchis fara vinovati

Dosarul Romtelecom, inchis fara vinovati

Cercetarile penale au fost inchise in cazul privatizarii Romtelecom, in care fostul
premier Radu Vasile si fostii ministri Decebal Traian Remes si Victor Babiuc erau acuzati de luare de mita de un fost liberal.

Completul de noua judecatori ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie a decis neinceperea urmaririi penale in legatura cu privatizarea Romtelecom, dupa ce in ianuarie o sectie ordinara a aceleiasi instante decisese exact contrariul: procurorii sa ii cerceteze pe cei acuzati. Printre cei care au scapat de urmarirea penala se numara fostul premier Radu Vasile, fostul ministru de Finante Decebal Traian Remes, fostul ministru al Apararii Victor Babiuc si fostul sef al Fondului Proprietatii de Stat (FPS) Radu Sarbu.
In 2004, fostul membru al PNL-Conventia Democrata Dan Cristian Ionescu a depus o plangere penala impotriva mai multor demnitari implicati in privatizarea Romtelecom, pe care ii acuza de luare de mita, si sustinea ca are probe impotriva lor. Parchetul National Anticoruptie, actualul DNA, si-a declinat competenta si a trimis dosarul la Parchetul General. Acesta a decis neinceperea urmaririi penale in doua randuri, ultima data in decembrie 2007 prin procurorul Marius Iacob.

 

In ianuarie anul curent, Inalta Curte a obligat Parchetul sa inceapa totusi urmarirea penala. "Desi petitionarul a sesizat parchetul cu mai multe fapte de natura penala, presupuse a fi fost savarsite de intimati, procurorul a ignorat aceste aspecte, trecand cu prea mare usurinta peste elementele sesizate de petitionar cu privire la faptele de mare coruptie", si-a motivat Inalta Curte decizia de la inceputul anului. Judecatorii au mai observat si ca procurorii nici macar nu au trimis cauza catre colegii lor de la anticoruptie. Prima sentinta constata ca "deoarece initiatorii si-au dat seama ca etapele privatizarii s-au incheiat in afara unui cadru legal, au demarat acte ulterioare menite sa legalizeze cele indeplinite deja". Contractul pentru consultanta in gasirea unui investitor strategic, in valoare de 8,4 milioane de dolari, a fost castigat de Goldman Sachs si incheiat cu Ministerul Comunicatiilor.

 

Plata urma sa fie facuta de Romtelecom, dar ulterior, printr-un act aditional, banii au fost platiti de FPS, pentru ca societatea trecuse in administrarea fondului. Privatizarea a fost negociata de un Consiliu din care faceau parte cei acuzati de coruptie, iar castigatorii au fost grecii de la OTE.
Sentinta din ianuarie a celor trei judecatori de la Inalta Curte a fost atacata la Completul de 9 al aceleiasi Curti, care a rasturnat sentinta colegilor si i-a scos definitiv pe demnitari din cauza.

Cele mai citite

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

Klaus Iohannis a efectuat o vizită la complexul industrial Doosan Enerbility din Changwon, Republica Coreea

Președintele României, Klaus Iohannis, a efectuat miercuri, 24 aprilie 2024, o vizită la complexul industrial Doosan Enerbility din Changwon, Republica Coreea. Din delegația care...

Rusia – Ucraina, ziua 770: Biden vrea să trimită arme Kievului chiar de săptămâna această

Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat că Statele Unite vor "începe să trimită arme şi echipamente în Ucraina chiar din această săptămână", după ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă