Cinci fotografii pentru unirea românilor

Serviciul Fotografic și Cinematografic al Armatei Române a realizat între anii 1916 și 1919 circa 5.000 de fotografii pe fronturile pe care au luptat românii. Pe lângă fotografii, materialul filmat a depășit 20.000 de metri de peliculă.

Share

George Damian 0 comentarii

Actualizat: 01.12.2018 - 09:19

La acest număr impresionant de imagini ar trebui adăugate alte mii de fotografii realizate în afara SFCAR, pentru Guvern, pentru Casa Regală, fotografiile private. Ar trebui să existe mult mai multe fotografii din perioada anilor 1916-1919, însă în cadrul proiectului Saecularia.ro am identificat și digitizat din colecțiile Arhivelor Naționale doar 2.000 de imagini. Alte fonduri de fotografii există la Muzeul Militar, la Arhivele Militare și Muzeul Național de Istorie. Arhiva Națională de Film nu mai păstrează nici un film din cele realizate în timpul Primului Război Mondial.

Dintre aceste mii de fotografii care ilustrează evenimentele care au dus la crearea României Mari în 1918 am ales cinci imagini pe care le consider definitorii. Deși există mii de fotografii, în realitate de la evenimentele-cheie s-au păstrat foarte puține. La 1 decembrie 1918 fotograful angajat să facă fotografii la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia nu s-a prezentat. Singurele imagini de la acest moment îi aparțin lui Samoilă Mârza, printre care se numără și cea în care episcopul greco-catolic Iuliu Hossu citește proclamația unirii Transilvaniei cu România.

Nu în ultimul rând trebuie amintită harta realizată de geograful francez Emmanuel de Martonne, care a convins Conferința de Pace de la Paris de realitatea etnică românească a Transilvaniei.

 

De la momentul propriu-zis al unirii Basarabiei cu România din 27 martie 1918 nu avem foarte multe imagini. Cea mai reprezentativă fotografie de la acest moment este cea a premierului Alexandru Marghiloman pe treptele Sfatului Țării, după votul acordat în favoarea unirii.

 

Prima imagine aleasă redă explozia unui obuz pe frontul de la Mărăști din timpul luptelor din vara anului 1917. Este unul dintre puținele instantanee de luptă dintr-o perioadă când tehnica fotografiei nu permitea capturarea unor imagini spectaculoase cu ușurință.

 

A doua imagine prezintă o subunitate de infanterie română după un marș epuizant: soldații au adormit pe pământul gol după un marș epuizant, în apropierea unui mic cimitir de campanie.

 

La fel de puține sunt și imaginile de la Cernăuți: avem, din fericire, fotografia momentului când Iancu Flondor anunță decizia Congresului
General al Bucovinei de unire cu România.

 

Imaginile au fost digitalizate în cadrul proiectului Saecularia.ro din Colecția de Documente Fotografice ale Arhivelor Naționale

Comentarii