Marea majoritate a intreprinzatorilor din Mangalia sau din alte zone ale tarii sunt interesati doar de ridicarea unor hoteluri, restaurante sau terase. Din pacate, acestia trec cu vederea activitatile de agrement care le-ar aduce castiguri consistente intr-un interval scurt de timp.
In ultimii ani, turistii romani, dar mai ales cei straini au ocolit statiunile din sudul litoralului, optand pentru alte destinatii. Alegerea lor, desi neinteleasa de agentii economici, a fost cat se poate de justificata. Serviciile de proasta calitate, personalul cu comportament necivilizat, preturile exagerate sunt cateva dintre motivele pentru care zonele turistice au cazut in dizgratie. Pe de alta parte, plajele erau ticsite cu comercianti ambulanti, iar muntii de alge putrezite cu miros respingator, ce zaceau la mal zile intregi, le taiau cheful sa intre in apa marii. Nu in ultimul rand, posibilitatile de destindere erau foarte limitate. Mai precis, turistii aveau de ales intre slalomul printre tarabele ruginite si standurile plantate pe trotuare, spectacolele de prost-gust de la gradinile de vara cu manelisti de toate varstele sau raidul prin magazinele cu marfuri de proasta calitate. Nici parcurile de distractie nu le asigurau buna dispozitie. Oferta acestora includea utilaje uzate ce nu inspirau siguranta, hoti de buzunare din loc in loc, leagane ce scartaiau din toate incheieturile, tonete inestetice si insalubre unde se vindeau popcorn, dulciuri, porumb fiert etc. Cel mai cunoscut, parcul dintre cordonul Saturn-Venus, mai are si dezavantajul sa fie amplasat pe un teren denivelat, plin de balti si noroi in zilele ploioase.
Parcurile de distractii nu-i atrag pe investitori
Nici in celelalte statiuni activi-tatile de agrement nu exceleaza. Cateva bazaruri cu un amalgam de articole de sezon, tobogane subrede, castele gonflabile amplasate pe plaja, ski-jeturi la care, din cauza preturilor mari, n-au acces toti vizitatorii, hidrobiciclete cu vopseaua cojita sunt „piesele de rezistenta” ale zonelor turistice. Din aceasta cauza, dupa doua-trei zile de cutreierat, vizitatorii se duceau Mamaia. Din pacate, lucrurile nu se vor schimba in sezonul estival care se apropie. Intreprinzatorii au demarat deja pregatirile pentru a-i intampina pe turisti. Santierele in lucru sunt la tot pasul, unele dintre constructii fiind aproape de finalizare. In schimb, parcurile de distractii sau cel mult spatiile de joaca pentru copii nu le-au atras atentia. Pe de alta parte, in extrasezon nici mangaliotii nu au unde sa-si petreaca dupa-amiezele sau serile in afara a doua-trei restaurante cat de cat cochete. Manifestarile culturale sunt concentrate doar in cursul verii, iar singurul cinematograf din oras si-a inchis portile. Piesele de teatru se lasa asteptate, la fel si spectacolele muzicale de calitate.
Cinematografele, simple amintiri
In sudul litoralului, activitatile de agrement nu au fost intotdeauna firave, dimpotriva. Atat in statiuni, cat si la Mangalia existau piscine si tobogane acvatice care, treptat, au disparut. De asemenea, parcurile de distractii erau mult mai utilate si implicit atractive, astfel ca si numarul celor care le frecventau era foarte mare. Gradinile de vara reuneau cei mai buni actori din tara si interpreti de muzica populara, cantecele de petrecere rasunand din boxe doar la nuntile organizate in statiuni. Nu lipseau nici in Mangalia, inclusiv in extrasezon, spectacolele de revista, teatrul de papusi sau momentele umoristice, gazduite inainte si imediat dupa 1989 de toate institutiile de cultura din oras. Iarna functionau doua cinematografe. Acestora li se adauga gradina de vara din spatele muzeului, care in ultimii ani mai mult a somat. In acea perioada numarul turistilor straini ce preferau sudul litoralului era impresionant. Vizitatori fideli erau cehii, nemtii, suedezii, francezii, norvegienii si ungurii. Din pacate, zonele turistice apartinand municipiului Mangalia nu au mai cunoscut statistici atat de bune de multi ani si se pare ca situatia se va mentine atat timp cat agentii eonomici nu vor avea ce sa ofere clientilor.