20.7 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSpecialDezmăţ naţionalist la PSD: ”Cine-a votat cu străinii,/ Mânca-i-ar inima câinii”

Dezmăţ naţionalist la PSD: ”Cine-a votat cu străinii,/ Mânca-i-ar inima câinii”

Încet, dar sigur, în societatea românească a fost inoculat sindromul „cetăţii asediate de străini“. Cu acest tip de discursuri ne întoar­cem în sum­brii ani ’90. Riscăm astfel să se surpe tot ceea ce so­cietatea civilă şi presa de­mo­crată (ba chiar şi unii politicieni) au cons­truit cu migală, la nivel men­talitar, timp de 25 de ani.

În urmă cu circa trei luni, când nevroza electorală era pe la începuturile ei, am pu­blicat un articol având ca subiect (in)­dis­ponibilitatea românilor de a vota un ce­tă­ţean român de origine ger­mană şi de confesiune lu­terană (vezi Vor alege românii un neamţ luteran ca preşedinte al României?!). Mă întrebam atunci dacă societatea românească a de­păşit bo­lile copilăriei de­mo­craţiei şi dacă este su­fi­ci­ent de matură şi de tolerantă ca să răs­pun­dă fără com­plexe acestei provocări.

Problema nu era neapărat dacă îl vor vota sau nu pe Klaus Iohannis, ci dacă vor privi ca fiind normală can­di­datura acestuia. Cu alte cuvinte, dacă al­teritatea („altfelitatea“) lui Klaus Iohannis va influenţa negativ opţiunea oamenilor la vot. Mă temeam încă de atunci că po­li­ticienii români nu se vor da în lături să utilizeze coordonatele confesionale şi et­nice ale candidatului Iohannis ca armă elec­torală.

Citiți continuarea textului în Revista 22.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă