26.9 C
București
duminică, 2 iunie 2024
AcasăSpecial"Arborele vieţii", publicat pe Internet

“Arborele vieţii”, publicat pe Internet

Cercetătorii de la Universitatea Duke din SUA au realizat primul ”arbore al vieții” în format digital, unde au fost incluse 2,3 milioane de specii de animale, plante, microbi şi bacterii, potrivit Mediafax

Arborele vieții a fost creat în urma unei colaborări a 11 instituții și descrie relaţiile dintre organismele vii, pe măsură ce acestea s-au desprins unele de altele de-a lungul timpului, încercând să meargă înapoi pe firul istoriei, până la începutul vieţii de pe Terra, în urmă cu aproximativ 3,6 miliarde de ani.

”Arborele vieții”, unic pe Internet 

Zeci de mii de arbori ai vieţii mai mici au fost publicaţi de-a lungul anilor pentru anumite ramuri bine definite ale arborelului vieţii – iar unele conţineau peste 100.000 de specii -, însă este pentru prima dată când aceste rezultate au fost combinate într-un singur arbore care cuprinde toate formele de viaţă cunoscute.

Rezultatul cercetătorilor de la Universitatea Duke reprezintă o resursă digitală care este disponibilă spre consultare gratuit, pe internet, pentru orice persoană care doreşte să o lectureze sau să o editeze, fiind din acest punct de vedere un fel de “Wikipedia” a istoriei evolutive.

“Aceasta a fost prima încercare reală de unire a tuturor punctelor cunoscute, pentru a le aduce împreună pe toate în acelaşi plan”, a spus Karen Cranston, profesor la Universitatea Duke, coordonatoarea studiului. “Gândiţi-vă la acest arbore ca la Versiunea 1.0”, a adăugat ea.

Actuala versiune a arborelui – alături de datele ştiinţifice şi modul de consultare a acestora – este disponibilă pentru consultare şi descărcare pe site-ul https://tree.opentreeoflife.org.

Arborii evoluţiei, diagrame sub forma unor ramuri de copac, nu sunt creaţi doar pentru ca oamenii de ştiinţă să descopere că aarvarkul este o rudă mai apropiată a cârtiţei decât a lamantinului sau pentru a descoperi cel mai apropiat verişor al mucegaiului. Înţelegerea felului în care milioanele de specii de pe Terra sunt înrudite între ele va putea să îi ajute pe cercetători să descopere noi medicamente, să obţină recolte mai mari şi animale de crescătorie cu o productivitate superioară, dar şi să depisteze originile şi modul de răspândire asociate unor boli periculoase, precum SIDA, Ebola şi gripă.

Cercetarea a beneficiat de o finanţare pe trei ani, de 5,86 de milioane de dolari, oferită de U.S. National Science Foundation. Studiul cercetătorilor americani a fost publicat pe 18 septembrie, în revista Proceedings of the National Academy of Sciences.

Cele mai citite

Meniul la prânzul din familia Ceaușescu

Despre meniul familiei Ceaușescu s-au spus multe. Ba că era unul elitist, alcătuit din delicatese, ba dimpotrivă, că era unul simplu. În continuare...

Premierul Ciolacu le-a oferit autografe copiilor, la Palatul Victoria

Premierul Marcel Ciolacu a fost prezent, în ziua de sâmbătă, 1 iunie 2024, la Palatul Victoria, unde le-a oferit autografe copiilor și s-a fotografiat...

Ciucă, Burduja și Ionuț Stroe au fost împreună pe stadion

Trei lideri de vârf al PNL, Nicolae Ciucă, Sebastian Burduja și Ionuț Stroe, au fost împreună la Stadionul „Arcul de Triumf” din București, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă