14.7 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialBACALAUREAT 2016. Proba la alegere: Modele de SUBIECTE la Chimie Organică și...

BACALAUREAT 2016. Proba la alegere: Modele de SUBIECTE la Chimie Organică și Anorganică

BACALAUREAT 2016. Absolvenții de liceu de la profilul real susțin, vineri, ultima probă la Bacalaureat, cea la alegere. Ei pot opta între disciplinele: Fizică, Informatică, Chimie (organică sau anorganică), Biologie sau Anatomie. 

La Chimie, elevii pot alege între subiectele de chimie organică sau anorganică. Fiecare subiect conține trei subiecte mari, cu mai multe probleme, dar și cu întrebări tip grilă. 

La Chimie Anorganică, elevii trebuie să precizeze compoziția nucleară pentru atomul de sodiu, să modeleze formarea legăturii chimice în clorura de sodiu și în molecula de acid clorhidric, să scrie ecuația reacției de ionizare a acidului clorhidric în apă, să rezolve o problemă cu cinci subpuncte pornind de la un enunț dat (în model – Ecuația termochimică a reacției de ardere a butanului, C4H10, este: C4H10(g) + 13/2O2(g) → 4CO2(g) + 5H2O(g), ΔrH.), să analizeze mai multe reacții, să scrie configurația electronică a atomului de fier. (Consultați subiectele și baremul atașate articolului, pentru profilele Teoretic și Tehnologic.)

La Chimie Organică, elevii trebuie să noteze denumirile grupelor din molecula unui compus, să răspundă la cinci întrebări de tip grilă (exemplu – 4. Celuloza este o polizaharidă: a. insolubilă în apă; c. solubilă în tetraclorură de carbon; b. cu gust dulce; d. lichidă, în condiții standard.), precum și la cinci afirmații cu ”Adevărat” sau ”Fals”, să determine formula moleculară a alcoolului monohidroxilic, să rezolve o problemă (exemplu în model – La arderea a 1 g de tristearină se produce o energie de 35 kJ. Calculați masa de grăsime cu 50% tristearină, procente masice, ce ar trebui consumată zilnic de către un adult, stiind că în activitățile obișnuite dintr-o zi se consumă aproximativ 11480 kJ. Se consideră că energia necesară provine numai din tristearină). (Consultați modelele de subiecte și baremul pentru profilele Teoretic și Tehnologic, atașate articolului.)

De asemenea, dacă doriți să consultați subiectele în limbile maghiară, germană și letonă, dați click aici – Chimie.

137.344 de absolvenţi de liceu s-au înscris pentru susținerea examenului de Bcaalaureat în sesiunea iunie-iulie. Dintre aceştia, 114.993 de candidaţi (71,23%) provin din promoţia curentă, iar 22.351 de candidaţi (28,77%) provin din seriile anterioare. În funcţie de forma de învăţământ absolvită, elevii înscrişi (toate promoţiile) sunt distribuiţi astfel: 133.410 – zi, 1.851 – seral şi 2.083 – frecvenţă redusă. 

Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiţii, cumulativ: susţinerea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale, susţinerea tuturor probele scrise şi nota 5 la fiecare dintre acestea; obţinerea mediei 6 cel puţin, la probele scrise. 

BACALAUREAT 2016 PROFIL REAL. În sălile de examen, candidații nu au voie cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, şi nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare. Nerespectarea dispoziţiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de examen duce la eliminarea candidatului, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu, precizează MEN.

Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de trei ore, calculat din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fotocopiate pentru fiecare candidat. În acest sens, candidaţii folosesc numai cerneală sau pastă de culoare albastră. Pentru probele scrise la Matematică şi Geografie, candidaţii pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise mijloacele de calcul sunt interzise iar hârtia folosită este doar cea distribuită de asistenţi.

Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiţii, cumulativ: să susțină toate probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale, să susțină toate probele scrise și să obțină minim nota 5 la fiecare dintre ele și media probelor scrise trebuie să fie 6. 

BACALAUREAT 2016. CALENDAR SESIUNEA IUNIE-IULIE 

13 – 15 iunie: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română

15 – 17 iunie: Evaluarea competențelor lingvistice la limba maternă

21 – 24 iunie: Evaluarea competențelor digitale

27 iunie – 1 iulie: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională

4 iulie : Limba şi literatura română (proba E)a)

5 iulie: Limba şi literatura maternă (proba E)b)

6 iulie: Proba obligatorie a profilului (proba E)c)

8 iulie: Proba la alegere a profilului şi specializării (proba E)d). 

12 iulie: Afișarea rezultatelor (până în ora 16,00) și depunerea contestațiilor (între orele 16,00 – 20,00)

13 – 15 iulie: Soluționarea contestațiilor

16 iulie: Afișarea rezultatelor finale

Vezi și: 
 
Cele mai citite

Benjamin Netanyahu este „dezgustat” de mandatul de arestare cerut de către procurorul-şef al CPI Karim Khan

Premierul israelian Benjamin Netanyahu anunţă luni că ”respinge cu dezgust” mandate de arestare cerute de către procurorul-şef Curţii Penale Internaţionale (CPI) Karim Khan, atât...

Zelenski critică lentoarea deciziilor aliaților occidentali privind ajutorul pentru Ucraina

Aliaților occidentali le ia prea mult timp pentru a lua decizii cheie privind sprijinul militar pentru Ucraina, a declarat președintele Volodimir Zelenski într-un interviu...

Cristian Vasilcoiu, secretar de stat Ministerul Muncii: Proiectul privind salariul minim prevede că nu vor exista diminuări salariale

Proiectul privind salariul minim prevede că nu vor exista diminuări salariale iar formula care va fi stabilită va ţine cont, printre altele, de nivelul...
Ultima oră
Pe aceeași temă