27.7 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSpecialGrijile zilei, dacă aş lucra la Oltchim

Grijile zilei, dacă aş lucra la Oltchim

Eşecul privatizării Oltchim este departe de a pune punct acestei afaceri, care s-a transformat peste noapte într-o operaţiune mediatică şi electorală fără precedent. Şi asta, nu pentru că Dan Diaconescu şi Victor Ponta intenţionează ca, de acum, să mute circul şi disputa în instanţă, ci pentru că, între o primă privatizare eşuată şi o a doua pe care Guvernul o are în vedere, dar la o dată încă neprecizată, situaţia continuă să se agraveze.

Cifrele arată clar că Oltchim este o gaură neagră şi, oricum ai lua-o, minus cu minus nu are cum să dea vreodată plus.

La asta se mai adaugă faptul că acţionarul majoritar, adică statul român, nu are nici acum o strategie coerentă cu privire la cazul Oltchim, în particular, sau la sectorul petrochimic, în general.

În plus, resursele de care dispune bugetul naţional sunt mai mult decât limitate. Cu toate astea, tot statului îi revine responsabilitatea ca, până când situaţia Oltchim va fi tranşată într-un fel sau altul, să pompeze bani în acest sac tot mai fără fund.

Şi va fi vorba de mulţi bani. Între abia eşuata privatizare şi reluarea ei, datoriile Oltchim vor creşte cu fiecare zi, pierderile cotidiene cifrându-se deja la câteva sute de mii de lei. Apoi, există o responsabilitate şi faţă de angajaţi, cărora politicienii, intraţi deja în campanie electorală, evită să le spună purul adevăr, anume că, şi dacă se va găsi un cumpărător pentru Oltchim, sunt şanse mari ca unitatea să fie vizată de o gamă largă de restructurări, inclusiv de personal. Iar dacă nu se va privatiza şi statul are de gând să administreze combinatul la fel ca până acum, dezastrul va fi unul total. Dar, nu-i aşa?, veştile proaste, după alegeri!

Însă şi până atunci soarta acestor oameni stă sub o zodie nefastă. Cel mai probabil, vor rămâne luni de zile fără plata salariilor la zi. Chiar ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a admis luni, indirect, că pârghiile guvernamentale prin care pot fi acordate ajutoare pentru angajaţi nu sunt nici numeroase, nici foarte eficiente.

Pentru ei, cei de la Râmnicu Vâlcea, singura şansă ar mai putea veni dinspre faptul că Oltchim a devenit o mare miză electorală şi, din acest motiv, este de aşteptat ca Executivul să se dea peste cap pentru a găsi soluţii de avarie, convenabile electoral, până pe 9 decembrie.

Dacă aş fi angajat la Oltchim, zilele astea aş mai fi atent doar la ceea ce nu spun public premierul, ministrul Economiei, Dan Diaconescu şi directorii din combinat.  

Cele mai citite

Remize albe la EURO 2024: Anglia-Slovenia 0-0 și Danemarca-Serbia 0-0. Se știu primele două meciuri din optimi

Marți s-a încheiat și cea de-a patra grupă de la EURO 2024, după meciurile Anglia - Slovenia, scor 0-0, respectiv Danemarca - Serbia, scor...

Doi cetățeni ucraineni au fost recuperați de Salvamont și Poliția de Frontieră în Munții Maramureșului

Cei doi cetăţeni ucraineni care au trecut graniţa în România prin Munţii Maramureşului au fost găsiţi de echipa mixtă formată din salvamontişti şi poliţişti...

Aavancronica meciului decisiv Slovacia – România de la EURO 2024. Care sunt scenariile

Naționala României joacă miercuri partida decisivă în compania selecționatei Slovaciei pentru calificarea în optimile de finală ale Campionatului European de Fotbal UEFA EURO 2024,...
Ultima oră
Pe aceeași temă