26.9 C
București
duminică, 2 iunie 2024
AcasăSpecialCastro: romii expulzaţi din Franţa sunt victime ale unui "Holocaust rasial"

Castro: romii expulzaţi din Franţa sunt victime ale unui “Holocaust rasial”

“Ultimul lucru la care ne-am fi putut aştepta este această nouă expulzare a ţiganilor francezi, victime ale cruzimii extremei-dreapta franceze, care a afectat deja 7.000 dintre ei. Sunt victimele unui alt fel de Holocaust rasial”, a spus liderul cubanez Fide Castro, într-un mesaj citit după prezentarea părţii a doua a autobiografiei sale, potrivit Mediafax.

Fostul preşedinte comunist, în vârstă de 84 de ani, a făcut referire la repatrierea romilor din Franţa către România şi Bulgaria, condamnată de instituţiile europene.

Comisarul pentru drepturile omului din cadrul Consiliului Europei, Tohmas Hammarberg, a afirmat miercuri, într-un mesaj publicat în contul său de Twitter, că retorica împotriva romilor este similară cu termenii folosiţi în trecut de nazişti şi de regimurile fasciste, însă joi a declarat că mesajul său nu viza Parisul.

Parlamentul European a adoptat o rezoluţie prin care solicită Franţei şi altor state UE “să suspende imediat toate expulzările de romi”.

Ministrul francez pentru Imigraţie, Eric Besson, a afirmat că, în perioada 1 ianuarie – 26 august, 8.313 români şi bulgari au fost repatriaţi din Franţa, marea majoritate voluntar, în timp ce în 2009 numărul repatrierilor a fost de 9.875.

“Protestul energic al francezilor este fundamental, în timp ce milionarii limitează dreptul la pensionare şi reduc posibilităţile de angajare”, a mai spus Castro, referindu-se la modificarea vârstei de pensionare în Franţa, de la 65 la 67 de ani.

Cele mai citite

Israelienii îi cer lui Netanyahu să încheie un acord pentru eliberarea ostaticilor

Mii de israelieni au demonstrat sâmbătă la Tel Aviv pentru a cere guvernului condus de Benjamin Netanyahu să ajungă la un acord privind eliberarea...

Meniul la prânzul din familia Ceaușescu

Despre meniul familiei Ceaușescu s-au spus multe. Ba că era unul elitist, alcătuit din delicatese, ba dimpotrivă, că era unul simplu. În continuare...

Premierul Ciolacu le-a oferit autografe copiilor, la Palatul Victoria

Premierul Marcel Ciolacu a fost prezent, în ziua de sâmbătă, 1 iunie 2024, la Palatul Victoria, unde le-a oferit autografe copiilor și s-a fotografiat...
Ultima oră
Pe aceeași temă