22.5 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDe ce se face euro mai mic în faţa dolarului

De ce se face euro mai mic în faţa dolarului

Moneda euro a scăzut săptămâna trecută cu 3,1% faţă de dolar şi se tranzacţionează la cel mai redus nivel din ultimul an şi jumătate – 1,2354 dolari/euro – din cauza temerilor legate de criza din zona euro.

Este vehiculată tot mai des ipoteza dezintegrării uniunii monetare, transmite agenţia Bloomberg, citată de Mediafax. Euro s-a depreciat pentru a patra săptămână consecutiv în raport cu moneda americană şi pentru a treia săptămână faţă de yen, după ce cancelarul german Angela Merkel a declarat că Europa este într-o „situaţie foarte, foarte serioasă”, în pofida fondului de 750 miliarde euro convenit pentru sprijinirea celor mai îndatorate state membre din zona euro.

„Opţiunea nucleară”

Liderii financiari europeni au convenit săptămâna trecută să creeze un fond de împrumuturi şi garanţii finanţat de statele zonei euro şi de FMI, care să poată fi accesat de guvernele din uniunea monetară care se regăsesc într-o situaţie prea dificilă. Crearea fondului a avut ca principal scop consolidarea încrederii de pe pieţele financiare. Banca Centrală Europeană a anunţat că va participa la program prin intervenţii pe piaţa obligaţiunilor guvernamentale, iar băncile centrale din Germania, Italia şi Franţa au început deja să cumpere astfel de titluri.

Însă unii economişti afirmă că atitudinea BCE şi soluţiile adoptate deja de bancă reprezintă o abordare disperată a situaţiei şi pregătesc terenul pentru acuzaţii că instituţia îşi subminează propria independenţă prin faptul că ajută guvernele să acopere găurile din buget. Practic, în finanţele publice cumpărarea de titluri de către o bancă centrală echivalează cu opţiunea nucleară în război. „Presupusa «independenţă» a BCE se dovedeşte a fi nimic mai mult decât o impostură, o himeră. În final, BCE şi moneda euro vor fi pedepsite pentru această decizie de a renunţa la ceva considerat anterior sfânt”, a declarat Dennis Gartman, economist şi hedge fund manager din Statele Unite.

Trichet: „Nu e atac”

Pe de altă parte, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, neagă că moneda euro ar fi atacată speculativ, în pofida scăderii puternice înregistrate recent, şi consideră că este nevoie de un „salt cuantic” în supravegherea deficitelor bugetare, transmite Reuters. Trichet a adăugat că pieţele financiare sunt în cea mai dificilă situaţie de la sfârşitul celui de-al doilea război mondial, posibil chiar de la primul război mondial, însă a negat concret că guvernele statelor membre ar fi forţat BCE să se alăture iniţiativei de 750 miliarde euro pentru stabilizarea situaţiei şi pentru susţinerea ţărilor din zona euro aflate în dificultate. 

Cele mai citite

RAR aduce lămuriri despre sancționarea conducătorilor auto care folosesc cauciucuri „ all season”

RAR a clarificat că informațiile vehiculate în mass-media despre sancționarea conducătorilor auto care utilizează anvelope "all season" sunt nefondate și fără suport legal. „BREAKING NEWS...

Mbappe și Ronaldo, resemnați. Golgheterul EURO 2024 e autogolul

Ilustrație: Marian Avramescu Supervedetele fotbalului Cristiano Ronaldo și Kylian Mbappe sunt pe cale să plece cu cozile între picioare de la Turneul Final al...

Remize albe la EURO 2024: Anglia-Slovenia 0-0 și Danemarca-Serbia 0-0. Se știu primele două meciuri din optimi

Marți s-a încheiat și cea de-a patra grupă de la EURO 2024, după meciurile Anglia - Slovenia, scor 0-0, respectiv Danemarca - Serbia, scor...
Ultima oră
Pe aceeași temă