» Kunsthistorische Museum din Viena refuza sa returneze colectia compusa din 23 de obiecte de aur
Directorii muzeului Banatului din Timisoara au facut ani la rand demersuri pentru a recupera Tezaurul de la Sannicolau Mare, fara succes. Colectia este considerata una dintre cele mai importante tezaure de la inceputul Evului Mediu european. Ea se afla de zeci de ani la Muzeul de Arta din Viena.
Profesorul Florin Drasovean, arheolog la Muzeul de Istorie a Banatului Timisoara, a declarat ca, in anul 1997, pe cand era director al acestei institutii, a initiat demersuri la Viena pentru recuperarea Tezaurului de la Sannicolau Mare, dar fara succes. "Am inaintat atunci o adresa la Kunsthistorische Museum din Viena, pentru a ni se permite sa facem niste copii, dar am fost refuzati politicos, argumentandu-ni-se ca nu putem avea acces pentru acest gen de demersuri la tezaur, deoarece am afecta starea lui de conservare", a spus Drasovean. Actualul director al muzeului, Dan Ciobotariu, afirma ca va continua demersurile pentru realizarea unei copii a Tezaurului de la Viena.
"Cat despre restituire, nu cred ca e o varianta plauzibila. Chiar daca ne-ar fi redata colectia, nu am fi capabili sa-i asiguram, in momentul de fata, securitatea", spune Ciobotariu.
Tezaurul de la Sannicolau Mare este compus din 23 de obiecte din aur, in greutate totala de peste 10 kilograme, provenind din perioada medievala timpurie. "Comoara" a fost descoperita in vara anului 1799, de taranul Nera Vuin, pe cand sapa o groapa in curtea casei, langa o vie din preajma punctului denumit Szighet. Dupa descoperire si dupa recuperarea sa de catre autoritatile vremii, tezaurul a fost inclus in colectia Curtii Imperiale.