28.2 C
București
sâmbătă, 22 iunie 2024
AcasăSpecialArhiepiscopul de Koln face afirmatii naziste

Arhiepiscopul de Koln face afirmatii naziste

Cuvintele cardinalului-arhiepiscop de Koln referitoare la “arta degenerate”, termen amintind de teoriile nazismului, au suscitat, duminica, vii proteste in special din partea comunitatii evreiesti, informeaza AFP, consultata de Rompres.

 

Cardinalul-arhiepiscop Joachim Meisner este un “incendiator intelectual notoriu” care “depaseste frontierele a ceea ce este permis”, a declarat Stephan Kramer, secretarul general al Consiliului Central al Evreilor din Germania in ziarul duminical Tagesspiegel am Sonntag.

 

Joachim Meisner a provocat, vineri, un inceput de polemica afirmand ca arta care se rupe prea mult de religie ar deveni “degenerate”. “Sa nu uitam ca exista o legatura inalienabila intre cultura si cult”, a afirmat prelatul, cunoscut pentru opiniile sale conservatoare.

 

Aceste cuvinte au fost criticate vehement si de secretarul de stat al culturii din guvernul regional al landului Rhenania de Nord-Westphalia, in care se afla orasul Koln. El a calificat drept “inspaimantator” faptul ca Meisner “se lasa antrenat sa foloseasca asemenea termini”. “Aceasta arata ca el nu intelege nimic din arta si cultura”, a declarat crestin-democratul Hans-Heinrich Grosse-Brockhoff.

 

Circa 20.000 de opere au fost interzise muzeelor germane sub regimul lui Adolf Hitler (1933-1945), intrucat conducatorii nazisti le considerau ca relevand o “arta degenerate”.

 

Pictorii Wassily Kandinsky, Paul Klee sau Edvard Munch faceau parte dintre artistii stigmatizati astfel, dar si cineastii Fritz Lang si Billy Wilder.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandihttp://cristina-darmina-iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă