21.5 C
București
vineri, 14 iunie 2024
AcasăSpecialArhiepiscopul de Koln face afirmatii naziste

Arhiepiscopul de Koln face afirmatii naziste

Cuvintele cardinalului-arhiepiscop de Koln referitoare la “arta degenerate”, termen amintind de teoriile nazismului, au suscitat, duminica, vii proteste in special din partea comunitatii evreiesti, informeaza AFP, consultata de Rompres.

 

Cardinalul-arhiepiscop Joachim Meisner este un “incendiator intelectual notoriu” care “depaseste frontierele a ceea ce este permis”, a declarat Stephan Kramer, secretarul general al Consiliului Central al Evreilor din Germania in ziarul duminical Tagesspiegel am Sonntag.

 

Joachim Meisner a provocat, vineri, un inceput de polemica afirmand ca arta care se rupe prea mult de religie ar deveni “degenerate”. “Sa nu uitam ca exista o legatura inalienabila intre cultura si cult”, a afirmat prelatul, cunoscut pentru opiniile sale conservatoare.

 

Aceste cuvinte au fost criticate vehement si de secretarul de stat al culturii din guvernul regional al landului Rhenania de Nord-Westphalia, in care se afla orasul Koln. El a calificat drept “inspaimantator” faptul ca Meisner “se lasa antrenat sa foloseasca asemenea termini”. “Aceasta arata ca el nu intelege nimic din arta si cultura”, a declarat crestin-democratul Hans-Heinrich Grosse-Brockhoff.

 

Circa 20.000 de opere au fost interzise muzeelor germane sub regimul lui Adolf Hitler (1933-1945), intrucat conducatorii nazisti le considerau ca relevand o “arta degenerate”.

 

Pictorii Wassily Kandinsky, Paul Klee sau Edvard Munch faceau parte dintre artistii stigmatizati astfel, dar si cineastii Fritz Lang si Billy Wilder.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandihttp://cristina-darmina-iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

Astăzi începe EURO 2024! Avancronica meciului de deschidere, dintre Germania și Scoția

Astăzi debutează cea de-a 17-a ediție a Campionatului European de Fotbal cu meciul de deschidere dintre echipa gazdă, Germania, şi Scoţia, care se dispută...

Zeci de mii de firme au ,,dispărut” de la începutul anului, potrivit datelor oficiale

Un număr de 32.626 de firme au fost radiate la nivel naţional, în primele patru luni din 2024, cu peste 44% mai multe comparativ...

Rusia – Ucraina, ziua 842: Zelenski cere G7 un Plan Marshall

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut liderilor din ţările G7 să aprobe un "Plan Marshall" pentru reconstrucţia Ucrainei după pagubele cauzate de invazia Rusiei. Avem...
Ultima oră
Pe aceeași temă