18.2 C
București
vineri, 14 iunie 2024
AcasăSpecialBiblioteci scolare "second hand"

Biblioteci scolare “second hand”

Fondul de carte este aproape inexistent in majoritatea bibliotecilor scolare. Cu cele mai mari lipsuri se confrunta unitatile de invatamant din mediul rural, unde nu exista librarii iar fondul de carte este reprezentat de cateva exemplare donate sau aduse de cadrele didactice din propriile biblioteci. La sate si comune copiii au inteles ca trebuie sa aiba grija de carti, putine, asa cum sunt, si stiu sa le pretuiasca adevarata valoare.
Cu toate ca numarul de volume ce-i revine fiecarui elev in parte – 18 – este destul de bun, fondul de carte este invechit iar informatiile cuprinse in paginile ingalbenite de vreme nu mai sunt de mult de actualitate. In ceea ce priveste cartile nou intrate in patrimoniul bibliotecilor scolare, nici macar 20% din ele nu reprezinta aparitii editoriale noi, ci donatii de la diverse organizatii sau persoane fizice. Un raport intocmit de Inspectoratul Scolar Judetean arata ca putinele carti achizitionate din fondurile consiliilor locale au fost repartizate scolilor in functie de orientarile politice ale directorilor sau in baza relatiilor dintre acestia si primari. Discrepanta in distribuirea volumelor a fost destul de mare in ultimii ani si s-a constatat, de asemenea, ca cele mai noi aparitii editoriale au fost repartizate acolo unde invata copilul lui “X” sau “Y”. Cei care au avut intr-adevar nevoie de carti pentru a invata si a-si imbogati lectura au ramas printre ultimii sau chiar nu au primit nimic.

Doar 10% sunt cititori activi

Indicatorii care se refera la utilizarea bibliotecilor arata ca cele din invatamantul preuniversitar sunt frecventate atat de cadre didactice, cat si de elevi, in ciuda faptului ca aceste colectii sunt invechite si nu mai corespund cerintelor actuale. Bibliotecile deservesc aproximativ patru milioane de elevi si in jur de 262 de mii de cadre didactice. 47,65% din populatia Constantei este inscrisa la una dintre bibliotecile existente, insa doar 9,38% sunt cititori activi.
In medie, fiecare persoana inscrisa la biblioteca face cam 3,19 vizite anuale pentru a cauta in arhive sau pentru a imprumuta o carte, in timp ce utilizatorii activi cauta carti la biblioteca de circa 6,69 ori pe an, fiecare imprumutand aproximativ 10 carti.

Calculatoare insuficiente

Locurile in salile de lectura sunt foarte putine – 6,38 locuri la 1.000 elevi si cadre didactice – si un numar si mai mic de calculatoare in dotarea bibliotecilor – 0,21 calculatoare la 1.000 elevi si cadre didactice. Chiar daca exista calculatoare in dotarea celor mai multe scoli, ele nu ajung la biblioteci decat intr-o masura mult mai mica. Doar cateva au soft corespunzator si mult mai putine au acces la Internet pentru utilizatori. Cheltuielile pentru investitii sunt inexistente, desi mobilierul bibliotecilor este total insuficient. Exista un singur post de bibliotecar la 1.580 de utilizatori. Ca si in cazul fondului de carte si al noilor achizitii, si aici intalnim o repartizare neuniforma, in functie de modul cum a perceput fiecare inspectorat importanta bibliotecii in viata scolii. Cheltuielile de personal sunt foarte mici – mai putin de 4 milioane lei vechi pe luna pentru fiecare bibliotecar -, fapt ce confirma ca plangerile pe care bibliotecarii din invatamantul preuniversitar le au referitor la salarii sunt justificate.

Cele mai citite

NEWS ALERT. Cod roșu de furtună în București și judeţele Ialomiţa, Călăraşi şi Ilfov

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis joi seara avertizări cod roşu de furtună pentru municipiul Bucureşti şi în localităţi din judeţele Ialomiţa, Călăraşi şi...

Șoșoacă a leșinat după ce ar fi înghițit un jandarm de la brută(rie) care i-a căzut greu

Ilustrație: Marian Avramescu Serviciul de Ambulanță și SMURD au fost apelate să intervină, după ce senatoarea cu potențial de europarlamentar și cu SOS, dar...

Lasconi l-a luat pe Drulă pe la spate, cu avânt (câmpu)lungesc

Ilustrație: Marian Avramescu Alegerile locale și europarlamentare, teoretic, finalizate recent – dacă mai facem uitate câteva sute/mii buletine de vot – au scos la...
Ultima oră
Pe aceeași temă