Complexul monahal Horezu, caruia i se mai spune si Hurezi, se afla langa satul Romanii de Jos, subordonat orasului Horezu, din judetul Valcea, la poalele Magurii Slatioarei, din Muntii Capatanei. Cuprinde biserica mare, construita intre anii 1690-1694, cu hramul „Sfintii Imparati Constantin si Elena”, inconjurata de cate un schit in fiecare punct cardinal.
Inaltata de sfantul si luminatul voievod Constantin Brancoveanu, este principala sa ctitorie si singurul monument istoric din Tara Romaneasca de pe lista UNESCO. Aceasta ctitorie domneasca a fost construita ca o cetate de aparare, cu doua incinte si porti masive, inconjurata de un zid impunator de piatra. Manastire de maici, este considerata, impreuna cu schiturile sale, cel mai reprezentativ complex de arhitectura, defini-toriu pentru stilul brancovenesc, si totodata cel mai extins ansamblu de arhitectura pastrat in Tara Romaneasca. Dupa dorinta ctitorului, avea menirea de a deveni necropola familiei Brancoveanu. De aceea, in pronaos se afla zugravit tabloul votiv al familiei voievodului si mormantul acestuia, care insa, din cauza vitregiilor istoriei, a fost ingropat, impreuna cu fiii sai, in Biserica Sfantul Gheorghe cel Nou, din Bucuresti, tot o ctitorie a lui Constantin Brancoveanu.
Complexul monastic cuprinde si Curtea Domneasca, precum si chiliile, construite intre anii 1690-1697. In interior, biserica principala pastreaza picturi murale originale, realizate intre anii 1693-1704 de zugravul grec Constantinos si de bastinasii Ioan, Andrei, Stan, Neagoe si Ioachim.
Constienti de maretia monumentului si a ctitorului sau, vizitatorii pasesc cu sfiala la Horezu, fiindca acolo se afla inscris unul dintre cele mai tulburatoare momente din istoria noastra.