31.2 C
București
joi, 27 iunie 2024
AcasăSpecialJack Brabham, fostul campion mondial de Formula 1, a încetat din viaţă...

Jack Brabham, fostul campion mondial de Formula 1, a încetat din viaţă la 88 de ani

Fostul campion mondial australian la Formula 1, Jack Brabham, a murit, luni dimineață, la vârsta de 88 de ani după o lungă boală, au anunţat familia fostului pilot şi federaţia locală de automobilism.

"Este o zi tristă pentru noi toţi. Tatăl meu a murit acasă, în această dimineaţă, la 88 de ani. El a avut o viaţă incredibilă, şi-a îndeplinit mai multe vise ca oricine", a declarat David Brabham, unul dintre cei trei fii ai lui Jack Brabham, potrivit Mediafax.

El a murit din cauza unei boli la ficat, a precizat un responsabil al AGPC (Australian Grand Prix Corporation).

Pilotul australian a câştigat titlul mondial de trei ori, în 1959 şi 1960 cu echipa Cooper şi în 1966 cu un monopost al propriei sale echipe.

În 1959, el a rămas fără carburant la Grand Prix-ul SUA, dar a reuşit să împingă monopostul său Cooper Climax până după linia de sosire şi astfel să ocupe locul 4, ce i-a permis să câştige titlul de campion mondial, o premieră pentru un australian.

"Monopostul meu nu mai avea carburant şi mai erau circa 800 de metri până la sosire. Nu puteam face nimic altceva decât să-l împing. Dacă m-ar fi ajutat cineva, aş fi fost descalificat. A fost o imensă bucurie să descopăr, când eram întins la pământ, epuizat, că am câştigat titlul. A fost fantastic", povestea Jack Brabham.

Şapte ani mai târziu, el a devenit primul pilot care câştigă un titlu mondial la monopostul propriei echipe Brabham BT19. El a câştigat şi titlul la constructori în acel an şi din nou anul următor.

În total, acest pilot legendar a participa la 126 Grand Prix-uri, în perioada 1955 – 1970, obţinând 14 victorii, 31 de poziţii pe podium şi 13 pole-position.

Cele mai citite

România, evaluări pozitive din partea OCDE

România atinge încă două ţinte pe drumul către aderarea la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), din perspectiva alinierii la cele mai bune...

Tragedie în Columbia: Un mort și nouă răniți după prăbușirea unei cabine a telefericului din Medellin

O persoană a murit şi alte nouă au fost rănite după ce una dintre cabinele telefericului din Medellin s-a prăbuşit, a declarat primarul celui...

Stăpânește Arta Analizei Datelor cu Cursul de Data Analyst de la GoIT și Ghidul de Prețuri

Introducere în Cursurile de Data Analyst de la GoIT Într-o lume tot mai digitalizată, analiza datelor devine o competență esențială pentru orice profesionist în IT....
Ultima oră
Pe aceeași temă