Povestea neurochirurgului de top care s-a întors după 40 de ani din SUA pentru a deveni preot în România

de Cristian Hagi , 04 iunie 2015 - stire actualizata la ora 09:18, 05 iunie 2015

Ștefan Mindea a plecat în Statele Unite cu părinții, când avea 4 ani. A devenit doctor, s-a specializat în neurochirurgie și a fost șef al secției de neurochirurgie la prestigioasa Universitate Stanford. Acum, la aproape 40 de ani, a decis să se reîntoarcă în România, unde operează în continuare, dar unde slujește și ca diacon la Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din Constanța. În plus, este student al Facultății de ­Teologie și urmează să devină preot.

„În România este nevoie de oameni pregătiți“

Doctorul Mindea spune că singurul lucru pe care l-ar putea reproșa SUA este lipsa unui anume contact cu pacientul. ”Am observat acest lucru când am avut șansa de a opera în România. Am văzut clar că este nevoie de oameni pregătiți. Sunt foarte mulți pacienți cu tumori cerebrale, cu afecțiuni la coloană și mi-am dorit să împlinesc dorința de a face ceva pentru pacienții români prin ceea ce am făcut la nivel de performanță în America”.

S-a lovit în România de problemele pe care le au și ceilalți medici: salariu prost, lipsa conferințelor, a unor obiective pentru a progresa în educație și capacități. ”Sunt multe cerințe din partea sistemului, dar medicilor nu li se oferă ajutorul necesar pentru a ajunge la o anumită performanță”, spune doctorul. Mai mult, statul român i-a cerut să-și echivaleze studiile, proces care a durat circa un an. Acum profesează ca neurochirurg. ”Deoarece locuiesc în Constanța împreună cu familia, voi demara un proiect prin care vom oferi servicii de foarte înaltă calitate. Dorim să aducem neurochirurgia în zona Dobrogei, a Tulcei”, a mărturisit doctorul pentru Asociația Salvează o inimă.

Este specializat în intervenții minim-invazive care tratează afecțiuni cerebrale, cum sunt tumorile, și leziuni sau afecțiuni la coloană. ”Foarte mulți pacienți, când se operează la cap sau la coloană în România, au diverse sechele. Tehnica minim-invazivă implică aparatură de vârf cu neuromonitorizare și alte tehnologii deosebite, pentru a oferi pacientului maximă siguranță în timpul operației și o recuperare cât mai rapidă după intervenție”, spune Ștefan Mindea.

Operează și în Elveția pentru anumiți pacienți care din diverse rațiuni nu vor să fie operați în România. Susține însă că tehnica pe care o folosește în Constanța este ”absolut de vârf și comparabilă direct cu cea de la Stanford, de la microscop, neuromonitorizare, sistem de navigație, interoperative imaging”.

Cum se împacă medicina cu credința

Diaconul Ștefan Mindea spune că provine dintr-o familie credincioasă, în care se ținea post. Pentru el, între medicină și credință nu există o contradicție.

”Mi-am dorit de când eram în liceu, dar după ce am aplicat și am fost acceptat la facultatea de medicină, am mers pe varianta asta care m-a solicitat foarte mult. A urmat rezidențiatul, apoi am profesat în State la neurochirurgie și treptat am crezut că nu mai există posibilitatea respectivă. N-am uitat, dorința am păstrat-o în inimă mereu. Prin mila lui Dumnezeu și prin faptul că m-am întors în țară am avut ocazia să realizez acest vis. În State, într-adevăr, era o viață frumoasă, nu erau lipsuri materiale, profesional era foarte bine, dar nu văd cum aș fi găsit ocazia să fac teologia, să fiu hirotonit diacon. Chiar și doar pentru această realizare duhovnicească, consider că decizia de a reveni în România a fost cea mai bună decizie pe care am luat-o în viața mea. Acum pot să combin tratamentul corpului cu cel al sufletului. Nu poți să ajuți un pacient când tratezi strict afecțiunile trupului. Trebuie să iei în calcul și starea sufletească a bolnavului respectiv. Fiecare om este o entitate creată de Dumnezeu, pe lângă trup are un suflet, iar acesta din urmă este, de fapt, cel mai important. Văd acest lucru la pacienții paralizați, imobilizați la pat cu diverse probleme, pe care, din păcate, ca neurochirurg, nu am cum să îi ajut. Au o liniște, au o pace, Dumnezeu le dă speranță, îi întărește. Un medic care neglijează sufletul sau nu îi acordă atenția necesară nu are cum să îi fie de folos unui pacient”, spune chirurgul-diacon.

Acesta mai afirmă că, în calitate de medic, îți dai seama foarte repede că Dumnezeu îngăduie să tratezi și să faci anumite lucruri de folos pentru un pacient. ”Medicul tratează, Dumnezeu vindecă! Este un principiu despre care mereu le atrag atenția rezidenților, cei aflați în formare ca medici, să nu pice într-o mândrie nesănătoasă și să nu se vadă mai capabili decât sunt”, a conchis Ștefan Mindea.

Ce le transmite tinerilor

”Pentru cei tineri, mesajul ar fi să nu părăsească țara. Ideea asta vine de la părintele Iustin Pârvu, nu este doar a mea. E clar că omul are anumite nevoi materiale, dar nu trebuie să prețuiască banul, aspectul material mai mult decât sufletul lui. În mare parte, cei care merg în străinătate vor da de o luptă uriașă menită să-i despartă de rădăcina lor, de a fi români. Vor fi îndemnați să se integreze în alte sisteme, să se lepede uneori chiar și de credința lor și sunt cazuri concrete în această privință! Deci, mesajul pentru cei tineri ar fi să prețuiască munca și serviciul, dar nu cu prețul credinței sau al familiei și al copiilor, care vor suporta repercusiunile.”

» Prof. dr. Ștefan Mindea a fost director al secției neurochirurgie și chirurgie spinală oncologică a Centrului Medical Universitar Stanford și profesor universitar în chirurgia spinală minim-invazivă la aceeași instituție. Timp de cinci ani consecutiv, a fost premiat în Top 5 al celor mai buni chirurgi de la Universitatea Stanford. Anterior, și-a încheiat studiile în medicină la Northwestern University Medical School din Chicago, iar specializarea în neurochirurgie la Northwestern Memorial Hospital și la Stanford University School of Medicine. Ștefan Mindea s-a întors în România după aproape patru decenii petrecute în SUA

Comentarii

 • Taina

  07 iunie 2015 19:05

  Povestea neurochirurgului de TOP?! nu ti-o adus doctorul si un dictionar urban din SUA?

  raspunde comentariului
 • stitucine

  07 iunie 2015 2:20

  Au cam dat faliment diocesele din SUA cu atatea procese este drept, e greu acum chiar pentru un neurochirurg sa gasesca un lacas unde sa-si satisfaca nevoile duhovnicesti...

  raspunde comentariului
 • Titi Finu

  05 iunie 2015 15:46

  IA cum isi explica o minte limitata atee una ca asta cum sare de la stiinta de elita omul Domnului sa repari pe creer si s a sari la omul domnului in suflet ia sa vad eu o minte becisnica atee cum explica?!..ia...uite eu le-am dat lanterna sa vad o aprinde?O sa zica ca nu o vad...uite le aprind si lumanare o sa zica ce le-a stins-o vantu.Uite le aprind lanterna si le-o leg de mana!---"Copilul celor plecati ramane dezradacinat de familie ,de tara ,de limba, de educatie"-- "Fara Maica Domnului, fara Iisus, fara cruce ,vedem copii occidentului ruinati"----"Cel ce pleaca din Romania lasa in urma lui o pustietate"--"Scopul strainului e sa faca din roman o sluga in tara strainului si nu un stapan in propria-i tara"- pr Iustin Parvu ---Bravo domnule meritati o asemenea inalta educatie!

  raspunde comentariului
 • Chirita Alina

  05 iunie 2015 10:49

  Am cunoscut un om deosebit,am simtit credinta desi nu aveam vreo informatie,am vazut ce inseamna un doctor deosebit care mi-a vindecat fratele si acesta este Dnul Dr Stefan Mindea.Va multumesc.

  raspunde comentariului
 • Chirita Alina

  05 iunie 2015 10:49

  Am cunoscut un om deosebit,am simtit credinta desi nu aveam vreo informatie,am vazut ce inseamna un doctor deosebit care mi-a vindecat fratele si acesta este Dnul Dr Stefan Mindea.Va multumesc.

  raspunde comentariului
 • popa tatu

  05 iunie 2015 10:39
 • dima

  04 iunie 2015 12:32

  Dovada video! Toate dubiile s-au spulberat acum! Oamenii au vizionat acest film si s-au convins că totul este de maxima seriozitate! Va asteptam in echipa noastra, daca vreti sa castigati bani cu adevarat! Acum este momentul sa porniti pe un nou drum! Fenomenul este deja tot mai raspandit! Cereti urgent detalii la adresa de email dimitrib21yahoo.com

  raspunde comentariului
 • ionut

  04 iunie 2015 9:57

  Incepand de astazi, nu te mai gandi la altceva decat la realizarile pe care le vei obtine in viitor si care vor fi infinit mai mari decat tot ce ai realizat vreodata pana in prezent. Cautam urgent colaboratori part-time care vor sa castige bani in timpul liber, intr-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteti mesajul PROIECT la adresa de email yonutz_89yfgyahoo.com

  raspunde comentariului
 • Militaru Gheorghe

  04 iunie 2015 6:38

  Cea mai cautata oferta de lucru a anului!Vrem sa extindem fenomenul care s-a declansat deja! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time in timpul liber sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul Info la adresa de emailautotestsibiu1yahoo.com

  raspunde comentariului
 • corbu

  04 iunie 2015 2:50

  Asta ne mai trebuie in Romania. medici-popi sau popi-medici. Amindoua meseriile iau pielea de pe oameni.Cred ca nu face prea multi pureci prin Romania cum n-au facut nici altii care s-au intors.

  raspunde comentariului
 • Eu

  03 iunie 2015 20:55

  Bine ati venit! Tocmai am umblat pe la doctori azi si m-a luat la rost unul dintre ei pe motiv ca am pus niste intrebari in tema. Mi s-a spus sa ma tratez daca sunt de specialitate si nu sunt, evident, dar m-am informat suficient incat l-a deranjat de domnul doctor. Pe colo-rectal stiti pe cineva pe aici prin tara? M-am ingrozit azi, am umblat 9 ore din usa in usa si din clinica in clinica si tot nu mi-e clar. Ajutor!

  raspunde comentariului
  • cristian

   05 iunie 2015 19:34

   Dr Suciu Alexandru,clinica Alexdor,doar ca mai au loc in iulie,dar cu plata te va primi mai repede.E un om si un dr de mare finete.Eu ma tratez de trei ani la dumnealui.Mult noroc.

   raspunde comentariului
  • cristian

   05 iunie 2015 19:34

   Dr Suciu Alexandru,clinica Alexdor,doar ca mai au loc in iulie,dar cu plata te va primi mai repede.E un om si un dr de mare finete.Eu ma tratez de trei ani la dumnealui.Mult noroc.

   raspunde comentariului
  • R_pentru cititorul Eu

   04 iunie 2015 22:39

   Daca va referiti cumva la chirurgie inclusiv oncologica pt. segmentul colo-rectal, pot sa va recomand pe domnul Conferentiar Mihnea Ionescu, de la Spitalul Clinic Fundeni deci Spitalul, nu Institutul Oncologic. Ne-a fost si noua recomandat pentru cazul unei rude apropiate, cu afectiuni multiple. A dovedit fler si bun simt in abordarea situatiei si a interventiei. Nu mi s-a parut insa un bun comunicator. O alta cunostinta, intr-o situatie asemanatoare si disperat fiind, s-a adresat direct d-lui Profesor Irinel Popescu si a fost extrem de multumit si recunoscator. Va doresc multa sanatate si mult noroc!

   raspunde comentariului
  • @Eu

   03 iunie 2015 21:46

   Daca va referiti cumva la chirurgie inclusiv oncologica pt. segmentul colo-rectal, pot sa va recomand pe domnul Conferentiar Mihnea Ionescu, de la Spitalul Clinic Fundeni deci Spitalul, nu Institutul Oncologic. Ne-a fost si noua recomandat pentru cazul unei rude apropiate, cu afectiuni multiple. A dovedit fler si bun simt in abordarea situatiei si a interventiei. Nu mi s-a parut insa un bun comunicator. O alta cunostinta, intr-o situatie asemanatoare si disperat fiind, s-a adresat direct d-lui Profesor Irinel Popescu si a fost extrem de multumit si recunoscator. Va doresc multa sanatate si mult noroc!

   raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design